c S
Dnevne novosti

Završen projekt Integracija osoba pod međunarodnom zaštitom

04.11.2020 07:00 KARLOVAC, 3. studenoga 2020. (Hina) - Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) i Ministarstvo unutarnjih poslova završili su projekt “Integracija osoba pod međunarodnom zaštitom preseljenih iz Turske” i u utorak u karlovačkom IV-ER Kontexu, gdje rade dvojica Sirijaca, predstavili završnu publikaciju projekta.
Vlasnik tvornice IV-ER - Kontex - Vatrogasne cijevi Ivica Cvitković rekao je da su šestomjesečnu prekvalifikaciju u suradnji sa Zavodom za zapošljavanja prošla petorica Sirijaca iz tog projekta. Trojica su nakon edukacije otišli drugamo, ali su dvojica ostala i Cvitković je zadovoljan njihovim radom. Rekao je da se na početku u razgovoru s djelatnicima Zavoda za zapošljavanje zanimao o kulturološkim, vjerskim i drugim specifičnim potrebama stranih radnika te da su oni dobili sve to, ali da se “ne radi o velikim potrebama ili razlikama”. “Sada više nema razlike u radnim navikama, obojica su se specijalizirali za neke poslove i drago mi je da imamo dobra iskustva”, kazao je Cvitković.

Državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić izrazio je uvjerenje da se ovdje radi o uspješnoj integraciji deset obitelji. U Hrvatsku je kroz taj projekt došlo 250 sirijskih izbjeglica iz Turske, neke obitelji ovdje su dobile i djecu koja nisu izbjeglice, već potomci izbjeglica rođeni u jednoj zemlji EU, rekao je Katić. Iznio je podatak da je Hrvatska u proteklih 14 godina odobrila 936 azila za osobe koje su u svoj zemlji progonjene ili se tamo vode ratovi i drugi sukobi. Bilo je podneseno 16.000 zahtjeva za azilom, ali je 70-tak posto azilanata tijekom postupka napustilo RH, jer im Hrvatska nije bila ciljana zemlja naseljenja, no u Zagrebu i Zadru te sada u Karlovcu ima primjera dobre integracije. U Zagrebu su se dobro snašli njegovatelji u jednoj ustanovi za skrb o starijima i nemoćnima, u Zadru u građevinarstvu te u Karlovcu u dvije tvrtke.

Bez poslodavaca i lokalne zajednice nema prave integracije

“Bez obzira na zdravstvenu zaštitu, školovanje djece i druga prava koja azilanti dobiju od države bez poslodavaca i angažmana lokalne zajednice nema prave integracije. Ona ne može biti uspješna ako nema i zaposlenja”, rekao je Katić. “Zato želimo i drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj pokazati ovaj primjer, da se može dati izbjegličkim obiteljima i posao i ugodan život”, zaključio je Katić. Najavio je da bi se u narednih godinu dana trebalo usvojiti novo azilno zakonodavstvo, jer je Europska komisija predstavila paket tih zakona o kojima počinje rasprava i u Europskom vijeću i parlamentu.

Ravnatelj JRS za jugoistočnu Europu pater Stanko Perica zahvalio se gradonačelniku i tvrtki IV-ER Kontex i suradnicima iz Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj, što je postignuto da nekoliko sirijskih obitelji u Karlovcu žive sretno i zadovoljno. “Znamo koliko je izazovan i pun prepreka ovaj posao da bi integracija završila dobro, pogotovo sada kada nam opet dolaze tužne vijesti koje opet otvaraju pitanje je li suživot različitih kultura i religija moguć, a mi u Hrvatskoj pokazjemo da jest moguć”, rekao je Perica. Naglasio je da JRS djeluje u 56 zemalja svijeta i da su “svojevrsna avangarda u integracijskoj politici i postizanju dobre integracije na dobrobit čitavog društva”.

Karlovac - otvoreni grad

Da se na putu integracije ne bi događali procesi asimilacije JRS ima stručne i obrazovane ljude. “Tu nema nasilja, provođenja sile, već se radi po pozitivnim praksama drugih zemalja, po smjernicama koje daju pozitivne rezultate”. Zaposlenici IV-ER Kontexa Said i Naser rekli su da su zadovoljni na poslu i da su dobro prihvaćeni. Said kaže da je tu sa suprugom, da je u Siriji bio zavarivač, dok se ovdje specijalizirao za novi posao te namjerava ostati u Hrvatskoj, jer je jako zavolio ljude. “Osjećam da me svi poštuju, čuva nas i vlasnik Cvitković, a volim izaći i na druženje, na ribu”, rekao je Said koji u Karlovcu živi 14 mjeseci, a u IV-ER Kontekxu radi od veljače ove godine. Hrvatski jezik pomalo razumije, ali ga još ne govori.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić smatra da je na primjeru svih deset sirijskih obitelji koje su dobile stan dokazano da je Karlovac  “otvoreni grad” koji je “i dalje i na ljudskoj i na građanskoj razini raspoloživ za slične potrebe”. “Sve obitelji u našem gradu imaju i posao i zdravstvenu skrb, djeca školovanje i Hrvatska kroz ovaj primjer pokazuje što smo mi kao ljudi i kao narod spremni odraditi za sve u potrebi”, rekao je Mandić, naglasivši da je i vlasnik tvrtke vatrogasnih cijevi pokazao “otvoreno srce”.