c S
Dnevne novosti

Ženski klub: Zakon o doprinosima uništit će mikropoduzetnike

11.11.2020 07:10 ZAGREB, 10. studenoga 2020. (Hina) - Čelnice "Ženskog kluba" u utorak su ocijenile da će Zakon o doprinosima uništiti mikropoduzetnike te od Vlade traže da izmjene tog zakona uvrste u predstojeću poreznu reformu.
Traže i da se poduzetnicima storniraju rješenja za plaćanje doprinosa. Marijana Puljak iz stranke Pametno upozorila je da ovih dana na adrese mikropoduzetnika, direktora trgovačkih društava stižu rješenja kojima se traži uplata razlike za zdravstvene i mirovinske doprinose za proteklu godinu. Mikropoduzetnici su od 1. siječnja 2019. dužni plaćati pune doprinose kao da rade puno radno vrijeme, iako su možda zaposleni na pola ili dio radnog vremena, upozorila je Puljak dodavši da je to veliko opterećenje za mikropoduzetnike koji čine 90 posto svih tvrtki u Hrvatskoj.

"Plaćaju doprinose kao da rade puno radno vrijeme u doba pandemije kada je država tražila odgode plaćanja doprinosa, a sada im ti računi dolaze na naplatu i čine veliko opterećenje", istaknula je. Od Vlade tražimo da ta porezna rješenja stornira i da se ponaša prema njima kao i prema svim ostalim davanjima u ovoj krizi, kazala je Puljak.

GLAS-ova zastupnica Anka Mrak Taritaš ocijenila je da naši poduzetnici 'plešu s virusom' na najbolji mogući način, ali ovo doba otkrilo je i niz stvari koje nisu regulirane na odgovarajući način. Država se često prema nekima odnosi kao majka, a prema drugima kao maćeha, ustvrdila je dodavši da je Zakon o doprinosima svakako trebao biti u setu porezne reforme o kojoj će se raspravljati u četvrtak. Vodimo računa o poslodavcima, da ih maksimalno odteretimo, jer ako ih rasteretimo, onda će biti više novca za plaće, više za potrošnju i to će se neusporedivo bolje vidjeti na državnom proračunu, rekla je Mrak Taritaš i dodala da će ići sa svojim izmjenama tog zakona ako ga Vlada izostavi iz porezne reforme.