c S
Dnevne novosti

Doneseno Mišljenje CCJE-a br. 23 o ulozi sudačkih udruga u pružanju potpore neovisnosti sudbene vlasti

11.11.2020 07:30 PRAVDA
Savjetodavno vijeće europskih sudaca (CCJE) predstavilo je na konferenciji ministara pravosuđa o neovisnosti pravosuđa i vladavine prava mišljenje o ulozi udruga sudaca u zaštiti neovisnosti sudbene vlasti. CCJE je savjetodavno tijelo Vijeća Europe za pitanja koja se odnose na neovisnost, nepristranost i nadležnost sudaca, a predstavnik RH u tom tijelu od njegovog osnutka je naš predsjednik VSRH-a, Đuro Sessa.

Tijekom on-line konferencije ministara pravosuđa organizirane u okviru grčkog predsjedavanja Odborom ministara 9. studenoga 2020., sutkinja Nina Betetto, predsjednica CCJE-a, predstavila je gore navedeno novo Mišljenje br. 23 CCJE-a, usvojeno prošlog tjedna, o tome kako udruge sudaca podržavaju neovisnost sudbene vlasti, temeljeno na najboljim europskim praksama.

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić podsjetila je da je neovisnost sudaca jedan od preduvjeta vladavine prava u demokratskom društvu koje se mora kontinuirano štititi, održavati i jačati. Uloga pravosuđa razvija se, ali je također posljednjih godina bila izložena kritici i napadima.

Jedan od najvažnijih ciljeva sudačkih udruga je uspostaviti i obraniti neovisnost sudaca štiteći njihov status i jačajući povjerenje javnosti u pravdu, te time promičući vladavinu prava. Sudačka udruženja također igraju važnu ulogu u pogledu sudačke obuke i etike te pridonose pravosudnim reformama u državama članicama. Konferencija ministara okupila je ministre pravosuđa i druge ugledne ličnosti iz oko 40 država članica.

Mišljenje br. 23 na hrvatskom jeziku možete pročitati ovdje.