c S
Dnevne novosti

Francuska spremna pomoći u postizanju rješenja za Nagorno Karabah

13.11.2020 07:05 PARIZ, 13. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Francuska je izjavila da je spremna pomoći u postizanju trajnog i uravnoteženog rješenja za sve strane u sukobu oko Nagorno Karabaha nakon što se činilo da je sporazum o prekidu vatre uz posredovanje Rusije iznenadio Pariz.
Moskva supedsjedava međunarodnom skupinom koja nadgleda spor oko Nagorno Karabaha s Washingtonom i Parizom, ali oni nisu bili uključeni u sporazum koji su Rusija, Armenija i Azerbejdžan potpisali o okončanju šest tjedana sukoba.

U Francuskoj živi između 400.000 i 600.000 ljudi armenskog porekla i predsjednik Emmanuel Macron je pazio da ne podrži ni jednu stranu u sukobu. Međutim, sve ga više kritiziraju protivnici kod kuće koji kažu da nije učinio dovoljno da pomogne Erevanu. Macronov ured priopćio je u četvrtak da je pokušao umiriti premijera Nikola Pašinjana.

"Predsjednik je izrazio zadovoljstvo zbog završetka sukoba, podsjetio je na svoje prijateljstvo s Armenijom i njenim narodom, kao i na spremnost da izgradi pošteno, trajno i prihvatljivo političko rješenje za sve strane u Nagorno Karabahu", navodi se u priopćenju. Macron je također sazvao sastanak humanitarnih agencija i ključnih članova dijaspore kako bi procijenili humanitarne potrebe Armenije.