c S
Dnevne novosti

Zabrana ugrađenih kvarova u EP-u prošla za samo dva glasa

25.11.2020 07:10 ZAGREB, 24. studenoga 2020. (Hina) - Europski parlament u utorak je u Izvješću o održivom tržištu podržao prijedloge potpredsjednice Europskih socijalista Biljane Borzan za zabranu ugrađenih kvarova uređaja i označavanje očekivanog trajanja uređaja, priopćio je ured zastupnice.
Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu u utorak glasao o amandmanima na izvješće dok bi o konačnom izvješću trebao glasati u srijedu. „Naši građani mi se konstantno žale kako im se uređaji kvare odmah po isteku jamstva, što su potvrdila i istraživanja. To je veliki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se sjetimo da zamrzivači ili štednjaci koje su kupile naše majke ili bake još uvijek rade. Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova kojim nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje.  Skupili smo većinu od samo dva glasa od 686 zastupnika koji su glasali!“, rekla je Borzan koja je bila izvjestiteljica socijaldemokrata za izvješće, navodi se u priopćenju.

U izvješću je također prošao i njen prijedlog da se uvedu obavezne oznake na proizvodima koje bi jasno kupcu pokazivale koliko je očekivano trajanje uređaja i može li se proizvod popraviti u slučaju kvara. „Svatko od nas zna koliko je frustrirajuće kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dobar dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu. Nekada smo mogli bateriju na mobitelu vrlo jeftino sami zamijeniti, a danas je ona ukopana duboko u uređaj. Došli smo do točke da je trošak zamjene baterije na mobitelu neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja. Zato smo osigurali da potrošač u trenutku kupnje zna koliko je uređaj popravljiv, te da rezervni dijelovi budu dostupni i cjenovno pristupačni“, kaže Borzan.

Izvješće u Europskom parlamentu podržavaju Zeleni i zastupnici ljevice, dok je upitna podrška Europske pučke stranke i konzervativaca, među kojima je izuzetak podrška hrvatske europarlamentarke Ruže Tomašić.