c S
Dnevne novosti

HOK od Vlade traži obeštećenje u slučaju zatvaranja obrta i sastanak oko uvjeta

26.11.2020 07:15 ZAGREB, 25. studenoga 2020. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK) u srijedu je od vlade zatražila da obešteti obrtnike u slučaju zatvaranja njihovih objekata, kao i hitan sastanak kako bi se pronašlo najbolje rješenje za poteškoće s kojima se obrtnici suočavaju u poslovanju.

"Obeštećenje obrtnika zbog zatvaranja je imperativ, možemo razgovarati samo o uvjetima njegovog provođenja. Smatramo da će Vlada biti spremna na kompenzaciju obrtnicima kojima se onemogući rad", poručuju iz HOK-a u povodu najava predstavnika civilnog stožera o novim, strožim epidemiološkim mjerama, među kojima se spominju i zatvaranja objekata pojedinih djelatnosti tj. obrta ili značajnije onemogućavanje rada u određenim sektorima, naročito u ugostiteljstvu.

Naglašavajući da su svjesni trenutne situacije uzrokovane koronavirusom i posljedica koje ona ima na zdravsteveni sustav i svakodnevni život, iz HOK-a ističu da su obrtnici opravdano zabrinuti za svoju budućnost. Trenutne mjere za očuvanje radnih mjesta na žalost nisu dovoljne, jer obrtnici, osim plaća radnika, imaju i druge troškove poput najma, režija, komunalnih davanja i sličnih, navode iz HOK-a.

Smatraju da su "u ovim okolnostima određeni segmenti gospodarstva žrtvovani i trpe značajnu štetu kako bi druge djelatnosti mogle i dalje nesmetano funkcionirati"."Kada se donose odluke tko može raditi, a tko ne, nužno je ponuditi model kompenzacije barem djelomične izgubljene dobiti i operativnih troškova kako bi se održali na životu poslovni subjekti i radna mjesta", poručuju iz HOK-a.

Stoga od vlade traži da u slučaju potpune zabrane rada i u slučaju značajnijeg ograničavanja rada "osigura adekvatno obeštećenje troškova poslovanja s ciljem očuvanja radnih mjesta, ali što je još važnije,  očuvanja poslovnih subjekata u sektorima koji su zatvoreni".

"Samo tako se mogu osigurati temelji za nesmetani nastavak rada kada za to budu osigurani uvjeti. Politika obeštećenja subjekata kojima je zabranjen rad pravilo je u gotovo svim zemljama EU-a koje su posegnule za tako rigoroznim politikama u borbi protiv širenja virusa", zaključuju iz HOK-a.