c S
Dnevne novosti

U Saboru danas glasovanje o izmjenama zakona

27.11.2020 07:20 ZAGREB, 26. studenoga 2020. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora u petak će glasovati o oporbenom prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, izmjenama Ovršnog zakona te o upućivanju pripadnika Oružanih snaga RH u međunarodne mirovne misije.

Saborski klubovi i zastupnici poduprli su u četvrtak šest predloženih odluka o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u devet međunarodnih mirovnih misija i operacija NATO-saveza, EU-a i UN-a u idućoj i 2022. godini. Predložene odluke su u skladu sa Zakonom o obrani, donosi ih Sabor na Vladin prijedlog, uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike, i prošle su te dvije faze, rekao je državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakup.

Saboru je predloženo da donese šest odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacijama potpore miru na Kosovu (KFOR), „SEA GUARDIAN“ u Sredozemlju, u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj, u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2, u operaciji potpore miru "EU NAVFOR Somalija – ATALANTA“ te u UN-ovim operacijama potpore miru.

Zastupnici će u petak raspravljati i o Konačnom prijedlogu Zakona o provedbi Uredbe EU-a o promicanju pravednosti i transparentnosti za poslovne korisnike usluga internetskog posredovanja. Ta zakonska inicijativa od ključne je važnosti za zaštitu mikro, malih i srednjih poduzeća kao prvih korisnika tih usluga te za izradu zakonodavnog okvira kojim se jamči pošteno i učinkovito tržišno natjecanje. Osim toga, ključno je da se malim i srednjim poduzećima omogući sve za rast na jedinstvenome digitalnom tržištu preko vlastite internetske stranice i internetskih platformi, navodi se u obrazloženju.

Pred zastupnicima će se naći i Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o upućivanju zaštitnih pratitelja leta. Tim se zakonom potvrđuje taj sporazum kako bi njegove odredbe, u smislu hrvatskog Ustava, postale dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske. Sporazumom se definiraju važni pojmovi te područje njegove primjene, mjerodavna tijela za njegovu provedbu, operativni postupci, opće odgovornosti stranke pošiljateljice i stranke primateljice, upravljanje aktivnostima zaštitnih pratitelja leta, edukacija i tehnička pomoć i pitanje troškova, rješavanje sukoba u tumačenju, pitanja poput izmjena i dopuna te njegovo stupanje na snagu. Sporazum sadržava odredbe kojima je svrha jačati suradnju između stranaka unaprjeđujući sigurnost pružanja usluga zračnog prijevoza putnika ili kombinirane usluge zračnog prijevoza prema državnim područjima stranaka te od ili između njih osiguravajući okvir za upućivanje zaštitnih pratitelja leta. Sporazumom je ujedno ispunjen jedan od pravnih preduvjeta za pristupanje američkom Programu izuzeća od viza. Ulaskom Republike Hrvatske u taj program hrvatskim bi se državljanima omogućilo putovanje u SAD bez viza, što je jedan od hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta.

Sabor danas glasuje i o izmjenama Ovršnog zakona.