c S
Dnevne novosti

Nove mjere suzbijanja Covida-19 zahvatile gospodarstvo, naročito uslužni sektor

27.11.2020 07:25 ZAGREB, 26. studenoga 2020. (Hina) - Predsjednik vlade Andrej Plenković u četvrtak je predstavio nove mjere za suzbijanje zaraze koronavirusom, a u segmentu gospodarstva one između ostalog obuhvaćaju i zatvaranje restorana, kafića, teretana i fitness centara.k
Mjere su donesene u konzultaciji s epidemiološkom strukom, na snagu će stupiti u subotu, 28. studenog, a na snazi će biti najmanje do 21. prosinca. Od ugostiteljskih objekata, obustavlja se rad restorana i kafića, osim hotela i kampova, koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja.Restoranima, catering objektima, kao i objektima iz skupine barovi, kao što su kavane, pivnice, buffeti, krčme, konobe i kleti, dozvoljena je priprema i dostava hrane u radnom vremenu kao da ne postoji epidemija covida-19.

Dostava hrane moći će se obavljati uz pridržavanja svih protuepidemijskih mjera, pa tako i osobnim preuzimanjem, dostavom hrane te drive-in uslugama. Uvodi se i ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata. Obustavlja se i održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Prodavaonice, trgovine i trgovački centri na ulazu moraju imati jasno istaknutu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obvezna je primjena pojačanih mjera higijene i svakodnevnog čišćenja prostora uz redovito provjetravanje i dovoljan broj punktova s dezinfekcijskim sredstvima za ruke.

Od ranije na snazi ostaje zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati, kao i obustava rada kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje. Obustavlja se i rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara.

Autoškole dio nastave mogu održavati isključivo samo putem interneta, a praktični dio uz pridržavanje epidemioloških mjera, dok škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo putem interneta ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu.

Obveze poslodavaca

Poslodavci moraju zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah. Također, mora se smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, kad god je to moguće, uvesti rad od kuće, kad je to moguće s obzirom na narav posla, uvesti klizno radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama, smanjiti broj fizičkih sastanaka, kao i redovito provjetravati prostore.

Premijer Plenković je najavio da će ministri iz domene gospodarskih aktivnosti sutra ujutro sastati s poslodavcima i ostalim predstavnicima gospodarstva te razgovarati o mjerama kojima će se olakšati situacija onim djelatnostima koje su direktno pogođene, a s ciljem pomoći privatnom sektoru, kao što je učinjeno i na proljeće. Tu je izdvojio mjeru potpore od četiri tisuće kuna koja se primjenjuje poslodavcima kao naknada za plaće radnika, kao i aktivnosti koje će se provoditi s agencijom HAMAG-BICRO u pogledu kreditiranja.

Najavio je i da će na dnevnom redu biti i eventualne dodatne mjere koje mogu pomoći pojedinim granama gospodarstva da prebrode situaciju s poduzimanjem restriktivnih mjera, te apostrofirao da je vlada protiv kompletnog zatvaranja gospodarstva.