c S
Dnevne novosti

EU priprema istragu o velikom spajanju u sektoru osiguranja

16.12.2020 08:07 BRUXELLES, 15. prosinca 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija pokrenut će istragu kako bi utvrdila hoće li 30 milijardi dolara vrijedna ponuda Aona za Willis Towers, kojim bi nastao najveći broker osiguranja u svijetu, utjecati na tržišno natjecanje, tvrde dva upućena izvora.
Sektor osiguranja sučeljava se s mnoštvom problema, većim štetama i novim prijetnjama zbog novog vala pandemije koronavirusa i klimatskih promjena.

Američko-britanski Aon i Willis Towers drugi su i treći broker osiguranja u svijetu, nakon Marsh & McLennan Companiesa, a trenutno čekaju zeleno svjetlo za transakciju koja bi trebala ojačati njihovu poziciju na tržištu. Analitičari očekuju temeljite regulatorne provjere. Europska komisija zaključit će preliminarnu analizu 21. prosinca i otvoriti punu istragu o mogućem negativnom utjecaju preuzimanja na tržišno natjecanje, tvrde izvori.

U Aonu nisu željeli komentirati tu informaciju. Aon nije u roku ponudio ustupke kako bi otklonio dvojbe u pogledu tržišnog natjecanja, koje je EK definirala u preliminarnoj analizi, objavljeno je na internetskoj stranici EU-a. Dvije tvrtke sastavljaju ugovore o osiguranju koji uključuju angažman više osiguravateljskih tvrtki, a njihovi su klijenti tvrtke u raznim sektorima, poput zračnog prijevoza i organizacije velikih sportskih manifestacija.