c S
Dnevne novosti

Europski parlament dao suglasnost na sedmogodišnji proračun

17.12.2020 07:00 BRUXELLES, 16. prosinca 2020. (Hina) - Europski parlament je srijedu izglasao Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1074 milijarde eura.
Zajedno s instrumentom za oporavak gospodarstva od posljedice pandemije covida 19, koji iznosi 750 milijardi eura, ukupni paket doseže 1824 milijarde eura. Europski parlament nema ulogu u donošenju instrumenta za oporavak, jer je riječ o izvanrednoj mjeri, koju su dogovorile zemlje članice i stoga se ne traži glasanje u Parlamentu. Usvajanjem VFO-a sada je otvoren put za donošenje proračuna EU-a za sljedeću godinu, što će se također dogoditi na tekućoj plenarnoj sjednici Parlamenta.

Uredba o VFO-u donosi se jednoglasnom odlukom Vijeća EU-a, dok Europski parlament daje suglasnost ili pristanak, što znači da može prihvatiti ili odbaciti odluku Vijeća, ali  je ne može mijenjati. Za odluku je glasalo 548 zastupnika, 81 ih je bilo protiv, a 66 suzdržanih. "Današnjim glasovanjem Europski parlament je usvojio europski proračun za sljedećih sedam godina", izjavio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, nazvavši ga "povijesnim proračunom za povijesni trenutak".

Instrument za oporavak težak 750 milijardi Sassoli naziva europskim Marshallovim planom. "S ovim glasovanjem europski Marshallov plan može početi kako bi pomogao izvući nas iz dramatične krize izazvane covidom 19 i koji postavlja temelje za novi početak: zeleniju i pravedniju Europu. Prvi put u povijesti naše Unije osigurali smo da su sredstva europskog proračuna uvjetovana poštovanjem vladavine prava i demokracije diljem Europe", rekao je Sassoli, najavljujući da je sljedeći korak uvođenje poreza za internetske divove i poreza na financijske transakcije.

Europski parlament je u srijedu također izglasao uredbu o mehanizmu uvjetovanosti vladavinom prava, zbog koje su Mađarska i Poljska nekoliko tjedana blokirale cijeli proračunski paket. Uredbu je u utorak donijelo i Vijeće EU-a, drugi suzakonodavac, i sada su ispunjeni uvjeti da stupi na snagu 1. siječnja 2021. Mađarsko-poljski veto na cijeli proračunski paket uklonjen je nakon što je njemačko predsjedništvo dogovorilo s te dvije zemlje kompromis prema kojem se mehanizam o uvjetovanosti vladavinom prava neće primjenjivati dok se o njegovoj zakonitosti ne očituje Sud EU-a. Nakon što Mađarska i Poljska podnesu zahtjev za ispitivanje zakonitosti, što će se sigurno dogoditi, Sudu će možda trebati do dvije godine da se o tome očituje.

Uredbu o mehanizmu uvjetovanosti Vijeće može donijeti kvalificiranom većinom, dakle i bez potpore svih zemalja članica, ali su Mađarska i Poljska prijetile blokadom cijelog proračunskog paketa, pa je tek s kompromisnom interpretativnom izjavom riješena blokada.

Zastupnici su u srijedu izglasali i pravno neobvezujuću rezoluciju, kojom žele poslati političku poruku o cijelom proračunskom paketu, uključujući i uredbu o vladavini prava. U toj rezoluciji, između ostaloga se kaže da Europsko vijeće nije zakonodavno tijelo koje svojim izjavama može mijenjati zakone. "Europsko vijeće ne izvršava zakonodavne funkcije; Europski parlament stoga smatra da se političke izjave Europskog vijeća ne mogu smatrati tumačenjem zakonodavstva jer je tumačenje u nadležnosti Suda Europske unije", kaže se u rezoluciji. Također se kaže da su suzakonodavci (Vijeće i Parlament) dogovorili da se Uredba o općem sustavu uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije primjenjuje od 1. siječnja 2021. i da će se morati primjenjivati na sve obveze i plaćanja.