c S
Dnevne novosti

Odlukom regulatora otvoren put uporabi Pfizerova cjepiva protiv covida u EU

22.12.2020 07:10 AMSTERDAM, 21. prosinca (Hina/Reuters), Europska agencija za lijekove (EMA) u ponedjeljak je odobrila uporabu cjepiva protiv covida-19 kojega su zajednički razvili američki Pfizer i njegov njemački partner BioNTech, što otvara mogućnost da cijepljenje u Europi počne u roku od tjedan dana.
Države članice EU-a, uključujući Njemačku, Francuski, Austriju i Italiju, objavile su kako planiranju početak cijepljenja od 27. prosinca pokušavajući na taj način sustići SAD i Veliku Britaniju gdje je cijepljenje započelo ranije ovog mjeseca. Nakon što je EMA dala zeleno svjetlo za cjepivo, završni je korak odobrenje koje daje Europska komisija.

"Djelovat ćemo brzo. Očekujem odluku Europske komisije do večeras", napisala je na Twitteru predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Ona je već najavila bi početak cijepljenja mogao uslijediti u razdoblju od 27. do 29. prosinca. Pripreme za uvođenje cjepiva na teritorij EU uslijedile su u trenutku kada širenje novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji dovodi do kaosa u cijeloj regiji jer europske države uoči božićnih blagdana prekidaju prometne veze i trgovinu s Ujedinjenim Kraljevstvom. 

Dužnosnici EMA-e ustvrdili su na konferenciji za novinstvo kako je vrlo vjerojatno da će cjepivo biti učinkovito i protiv novih sojeva koronavirusa.

Pandemija je do sada prouzročila smrt 470 tisuća Europljana a u zimskim se mjesecima ubrzano širi ostavljajući razorni učinak na gospodarstvo.Brojne su države uvele dodatne restrikcije za kućanstva nastojeći kontrolirati širenje zaraze i sačuvati od kolapsa sustav zdravstvene zaštite.

Kao pomoć su angažirani studenti medicine, umirovljeni liječnici te vojnici a oni bi trebali pomoći u provedbi kampanje cijepljenja čiji su razmjeri bez presedana.Fazni pristup cijepljenju podrazumijeva kako su određeni prioriteti a među prvima koji trebaju primiti cjepiva su članovi medicinskog osoblja i štićenici domova za starije osobe. Veći dio stanovništva, prema sadašnjim procjenama, na cijepljenje ne može računati prije kraja ožujka.

Cilj je Europske unije cijepiti barem 70 posto stanovnika njezinih država članica koje imaju 450 milijuna ljudi. Švicarska je odobrenje za cijepljenje njenih stanovnika starijih od 16 godina dala u subotu.

Dopuštenje za uporabu Pfizerova cjepiva u EU, koje je dala EMA, rezultat je testiranja koja se ubrzano provode od 6. listopada a koja obično traju najmanje sedam mjeseci, uvjetne je naravi i vrijedi godinu dana a po isteku tog roka uz dodatne provjere može biti produženo na razdoblje od pet godina a potom i izdano bez roka ograničenja.