c S
Dnevne novosti

Zagreb i Hrvatska predzadnji u EU po kvaliteti zraka

28.12.2020 07:20 ZAGREB, 24. prosinca 2020. (Hina) - Zagreb je ovaj tjedan predzadnji u EU po kvaliteti zraka, a od Hrvatske je gora samo Bugarska, piše u četvrtak Jutarnji list.

Na Laništu je u ponedjeljak registriran indeks zagađenja zraka, Air Quality Index (AQI), 154, a u utorak 130. Zagreb iskače kao jedan od zagađenijih gradova na svijetu, 30. po redu, a Hrvatska je na drugome mjestu od članica Europske unije, od nas je gora samo Bugarska, navodi dnevnik.

Istodobno, u Bruxellesu je zabilježen indeks 19, Pariz je imao 15, Berlin samo četiri. Na svjetskoj listi prvi po zagađenju s indeksom 421 je Kirgistan, a iza njega je Bosna i Hercegovina s 338. Prošle je godine Hrvatska po zagađenosti zraka na svijetu bila na 51. mjestu i jedna je od zagađenijih država u Europi.

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada zraku u Hrvatskoj dao je ocjenu druge kategorije. Marko Marić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Stampar" pojašnjava kako u Zagrebu ne stoje svi kvartovi isto. Povišene loše vrijednosti zabilježene su u Novom Zagrebu i Susedgradu dok su granice u centru, na Ksaveru i Pesčenici bile u granicama dopuštenog.

Zagađenje više pogađa ovaj dio Europe, Mađarsku, Srbiju, BiH, Grčku i općenito je usko povezano s financijama - tu živi siromašniji dio Europljana. "Do prekoračenja GV u gradovima u Hrvatskoj dolazi u pravilu zimi, a to je povezano s povećanim emisijama iz ložišta, ali i s vremenskim uvjetima te karakteristikama terena/lokacije, a drugi važan čimbenik su meteorološki uvjeti. Bitan je i položaj grada jer je puno nepovoljnije ako je, na primjer, smješten u kotlini", tumači Gordana Pehnec, predstojnica Jedinice za higijenu okoline Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.