c S
Dnevne novosti

Saudijska Arabija osudila istaknutu aktivisticu za ženska prava na zatvor

29.12.2020 08:07 RIJAD, 28. prosinca 2020. (Hina/dpa) – Saudijski sud u ponedjeljak je osudio istaknutu aktivisticu Loujain al-Hathloul na 5 godina i 8 mjeseci zatvora s obrazloženjem da je htjela provoditi strane programe i rušiti sustav vlasti u konzervativnoj kraljevini, objavili su lokalni mediji.

Tridesetjednogodišnja Loujain al-Hathloul privedena je u svibnju 2018. godine zajedno s drugim aktivistima. Većina ih je vodila kampanju za pravo žena da upravljaju automobilom u Saudijskoj Arabiji, što je dopušteno mjesec dana kasnije.

Sud ih je optužio za zlodjela povezana s terorizmom. ud je suspendirao dvije godine i 10 mjeseci od ukupne kazne, od koje je ona već odslužila ostalo vrijeme u pritvoru, izvijestio je saudijski novinski portal Sabq. Obustava kazne bit će poništena ako u sljedeće tri godine počini kazneno djelo, rekao je sud.

Sud u Rijadu prošli tjedan je odbacio tužbu za mučenje koju je podnijela al-Hathloul, navodeći kao razlog nedostatak dokaza.Njezino suđenje kritizirala je organizacija Human Rights Watch.