c S
Dnevne novosti

Aladrović: Ne očekujemo probleme s isplatom mirovina na potresom pogođenom području

08.01.2021 07:20 ZAGREB, 7. siječnja 2021. (Hina) - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović poručio je u četvrtak kako ne očekuju probleme s isplatom mirovina i naknada na potresom pogođenom području, isplata počinje sutra, a u kontaktu su s Hrvatskom poštom i poslovnim bankama.
"Na području koje je pogođeno potresom imamo oko 3800 primatelja zajamčene minimalne naknade. Ona se inače isplaćuje 15. u mjesecu, sutra započinjemo s isplatom", rekao je Aladrović u Dnevniku Nove TV. Pojasnio je da se većina tih naknada isplaćuje preko Pošte te će poštari dostavljati naknadu, a moguće ju je podignuti i u poslovnicama pošte.

Aladrović je rekao i kako planiraju dodatne mjere jer je, osim stanovništvu, pomoć potrebna i poduzetnicima. "Sutra je sjednica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sva područja koja su pogođena potresom, odnosno poduzetnici i zaposlenici s tih područja će ući u mjeru od 4000 kuna", rekao je. Očekuju, kaže, da će to biti 20.000 zaposlenika što je oko 160 milijuna kuna pomoći za očuvanje radnih mjesta za prva dva mjeseca ove godine. Tvrdi i da ta mjera za to područje može izdržati koliko god to bude potrebno.

Moramo vratiti život na pogođeno područje

"Moramo vratiti život na ovo područje. Moramo omogućiti poduzetnicima da rade. I mi moramo zaposlenicima omogućiti da mogu primati svoje plaće", rekao je Aladrović.

Na pitanje što nakon što kuhari  koji volontiraju idući tjedan odu s tog područja Aladrović je rekao da će "ministarstvo odrediti tko ima pravo na besplatan obrok, a zatim će Crveni križ, Civilna zaštita ili vojska osigurati da obroci dođu do građana kojima su potrebni". Komentirao je i epidemiološku situaciju te stroge mjere koje će biti na snazi vjerojatno do kraja siječnja te je istaknuo važnost osobne odgovornosti. Najvažnije je, kaže, da su osigurali mjere za poslodavce i zaposlenike dok te mjere traju. Uz to, produžuju se i mjere skraćenog radnog vremena za koje se zalažu sindikati i poslodavci.

"Sutra će upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijeti odluku da se mjere skraćenog radnog vremena proširuje dodatno za cijelu ovu godinu", kazao je Aladrović te dodao kako one u ovom trenutku obuhvaćaju 30.000 radnika. Ministar je rekao i da predlažu da sufinacirano radno vrijeme, koje je do sad bilo 50 posto, bude 90 posto za one koji su najviše pogođeni. "Doslovno da država financira 9 od 10 radnih dana", rekao je ministar te dodao kako je iz Europske unije osigurano 2,2 milijarde kuna, a to bi trebalo biti adekvatno za prva tri-četiri mjeseca, no sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Jednokratna pomoć od 2500 kuna nije, kaže, namijenjena samo socijalno ugroženima nego svima koji su stradali u potresu te poziva sve koji imaju oštećene objekte u potresu da se prijave za pomoć. Istaknuo je i da se ne isključuje mogućnost da se takva pomoć ponovi. "Imamo sredstva koja ćemo alocirati za ovu namjenu", zaključio je.