c S
Dnevne novosti

EU kaže da sankcije nisu jedini mogući odgovor na uhićenje Navaljnog

20.01.2021 07:05 BRUXELLES, 19. siječnja 2021. (Hina/Reuters) - Čelnik europske diplomacije Josep Borrell u utorak je rekao da želi posjetiti Moskvu kako bi razgovarao o uhićenju otrovanog čelnika ruske oporbe Alekseja Navaljnog te da sankcije Rusiji nisu jedini mogući odgovor.
"Mi nismo protiv pritiska, no pritisak mora biti postupan", rekao je Josep Borrell u razgovoru za agenciju Reuters."Bilo je sankcija, a može biti i još sankcija. No sankcije po sebi nisu politika. Sankcije su sredstvo i, osim sankcioniranja, morate nastaviti tražiti komunikaciju, raspravljati i izražavati vaše gledište".
Borrell je rekao da je otvoren za poziv ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu te da sadašnje okolnosti čine taj posjet "potrebnijim nego ikad".  

EU je već uveo gospodarske sankcije Rusije zbog aneksije Krima 2014. koje su usmjerene na ruski energetski i financijski sektor, te vojnu industriju. U listopadu je EU uveo sankcije ruskim dužnosnicima bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu kao odgovor na trovanje Navaljnog u kolovozu za koje optužuje ruske obavještajne službe. Navaljni je rekao da iza pokušaja da ga se otruje stoji Putin, što Kremlj odbacuje. Kremlj kaže da nije vidio dokaze da je Navaljni otrovan i da se neće obazirati na traženje nekih zapadnih zemalja da se uvedu sankcije zbog privođenja Navaljnog ove nedjelje jer je to, kako kaže, njena unutarnja stvar.

Litva, Latvija i Estonija žele da EU uvede još sankcija Moskvi nakon što su ruske vlasti privele Navaljnog po povratku u Rusiju iz Njemačku gdje se liječio. Po testovima koje su napravili njemački stručnjaci Navaljni je otrovan bojnim otrovom novičokom, razvijenim za potrebe vojske u doba SSSR-a.  Tri baltičke zemlje žele da ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku idućeg ponedjeljka razgovaraju o mogućim sankcijama Rusiji. No Borrell je rekao da je skloniji izravnoj diplomaciji s Moskvom. "Sankcije su pitanje koje će države članice staviti na dnevni red. Za sada to niti jedna nije učinila", rekao je. "No, istovremeno, u međunarodnoj politici se ne radi o pripisivanju krivnje nego o traženju rješenja".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Borrell je, otvarajući raspravu posvećenu slučaju Alekseja Navaljnija u Europskom parlamentu, u utorak ponovio kako je uhićenje tog ruskog oporbenog čelnika "neprihvatljivo" i istaknuo da je EU u izjavi od ponedjeljka osudio njegovo uhićenje. Pozvao je ruske vlasti da iz zatvora puste Navaljnog i ostale s njime povezane oporbene aktiviste i novinare.Kao i u razgovoru za agenciju Reuters, istaknuo je da je odluka o novim sankcijama nadležnost Vijeća.

Zastupnici Europskog parlamenta su se u raspravi pridružili pozivu da se Navaljnog i privedene novinare pusti na slobodu, kao i osudi Kremalj zbog obračuna s oporbom. "Najstrože osuđujemo uhićenje Navaljnog i drugih i pozivamo da ih se odmah oslobodi", rekao je u raspravi hrvatski europarlamentarac Tonino Picula podsjetivši i da korištenje otrova novičok u pokušaju trovanja Navaljnog predstavlja kršenje međunarodnog prava, odnosno konvencije o zabrani uporabe kemijskog oružja.