c S
Dnevne novosti

Googleovi radnici osnivaju globalni sindikalni savez

26.01.2021 07:10 NEW YORK, 25. siječnja 2021. (Hina/Reuters) - Googleovi radnici iz cijelog svijeta osnovat će sindikalni savez, objavila je u ponedjeljak globalna federacija sindikata uslužnog sektora UNI Global Union.
Alpha Global borit će se za prava radnika zaposlenih na neodređeno i određeno vrijeme, povremenih i radnika podizvođača u zemljama poput SAD-a, Švicarske, Švedske i Velike Britanije, priopćio je UNI Global Union koji je pomogao u njegovom osnivanju.

UNI Global Union zastupa oko 20 milijuna radnika u uslužnim sektorima više od 150 zemalja svijeta. “Problemi u Alphabetu ... nisu ograničeni na jednu zemlju i moraju se rješavati na globalnoj razini”, izjavila je glavna tajnica UNI Global Uniona Christy Hoffman. U Googleovoj krovnoj tvrtki Alphabet nisu odmah odgovorili na upit da komentirali informaciju o osnivanju sindikata.

Početkom godine 200 Googleovih radnika osnovalo je u SAD-u manjinski sindikat, nakon višegodišnjih prosvjeda kojima su nastojali poboljšati uvjete rada. Sindikat je organiziran u tajnosti a priprema je trajala dobar dio prošle godine. Prema američkom zakonu o radu, tvrtka Alphabet može ignorirati zahtjeve sindikata sve dok ga ne podrži većina zaposlenika. Sindikati su iznimno rijetka pojava u tehnološkom sektoru koji se dugo opirao nastojanjima visoko kvalificirane radne snage da se organizirano bori za svoja prava.