c S
Dnevne novosti

Nike traži poništenje odluke EK o istraživanju poreznog aranžmana u Nizozemskoj

26.01.2021 07:15 BRUXELLES, 25. siječnja 2021. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač sportske odjeće Nike pozvao je u ponedjeljak Europski sud da poništi odluku Europske komisije o istrazi njegova poreznog aranžmana u Nizozemskoj zbog sumnje da krši propise o državnoj pomoći.
Europska komisija pokrenula je istragu u siječnju 2019. godine kako bi utvrdila da li je Nike poreznim aranžmanom stekao nepravednu prednost u odnosu na konkurenciju. Bruxelles je analizirao pet poreznih rješenja koje su nizozemske vlasti izdale između 2006. i 2015. godine. Dva su još na snazi i potvrđuju metodu obračuna naknada za intelektualno vlasništvo Nike European Operations Netherlandsa i Converse Netherlandsa.

EK je preliminarno zaključio da su naknade naizgled više od onih koje bi dogovorile neovisne tvrtke i da je njima možda neutemeljno smanjena porezna osnovica Nikeovih podružnica. Time je Nikeu osigurana prednost u odnosu na konkurenciju, što predstavlja nepropisnu državnu pomoć, zaključio je Bruxelles. Nike tvrdi da se taj zaključak temelji na pravnim greškama, prema podnesku na web stranici Općeg suda EU-a sa sjedištem u Luksemburgu.

Kompanija tvrdi i da EK nije podastro "dovoljno argumenata za zaključak da osporene mjere ispunjavaju sve kriterije da ih se proglasi državnom potporom, posebno ne za tvrdnju da bi ih trebalo smatrati selektivnima", priopćila je kompanija. Proizvođač sportske odjeće tvrdi i da je Komisija prenaglila s pokretanjem službene istrage "iako se moglo bez teškoća nastaviti s preliminarnom istragom".

Nastojanja EK da suzbije poreznu konkurenciju u EU mješovita su, ističe Reuters, podsjećajući da je Apple dobio pravnu bitku protiv odluke o povratu 13 milijardi eura poreznog duga Irskoj i da je Starbucks uspio osporiti odluku o povratu 30 milijuna eura poreznog duga Nizozemskoj.Komisija je pak dobila potporu suda u slučaju Fiatova poreznog duga u Luksemburgu.Odluku o Nikeovom slučaju europski će suci donijeti u sljedećim mjesecima, ističe Reuters.