c S
Dnevne novosti

U Saboru raspravljen Prijedlog izmjena Zakona o dentalnoj medicini

01.02.2021 07:20 ZAGREB, 29. siječnja 2021. (Hina) - Zastupnici Hrvatskoga sabora raspravili su u petak Prijedlog izmjena Zakona o dentalnoj medicini kojim se regulira zanimanje dentalnog higijeničara, omogućava mu pristup tržištu rada te pridonosi zaštiti oralnog zdravlja i povećanju kvalitete zdravstvenih usluga.

Struka dentalnih higijeničara prepoznata je kao nužna u dentalnim ordinacijama velikog dijela zemalja Europske unije, slijedom čega je i Hrvatska komora dentalne medicine bila pokrenula postupak utvrđivanja kurikuluma te standarda kvalifikacija za zanimanje dentalnog higijeničara. Predloženim zakonom propisuje se rad dentalnih higijeničara kao izvantimskih zdravstvenih suradnika. 

Zakonskim prijedlogom propisuje se dozvola za rad i uvjeti za njezino izdavanje. Slijedom toga, očekuje se kvalitetnija dentalna skrb s obzirom na to da je dentalni higijeničar, u odnosu prema dentalnom asistentu, samostalniji u obavljanju svojih poslova. Njegova djelatnost obuhvaća pripremu pacijenta za pregled doktora dentalne medicine i upoznavanje pacijenta s preventivom oralnog zdravlja. S obzirom na to da će se predloženim zakonom regulirati zanimanje dentalnog higijeničara, to će imati učinak i na otvaranje novih radnih mjesta. Učinak je razmjeran broju osoba koje završe školovanje za dentalnog higijeničara te se uključuju na tržište rada, a očekuje se i njihov doprinos u dentalnom turizmu, obrazloženo je.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) najavio je potporu zakonu, ističući kako je "potrebno više dentalne higijene u društvu zbog raznoraznih izjava u javnosti". "Legitimna politička borba je zatražiti uvođenje dentalnih higijeničara, a u skladu s time, neka se premijer ispriča ili neka sam ode dentalnom higijeničaru", rekao je Bauk u vezi s izjavom predsjednika Vlade o današnjem oporbenom napuštanju sabornice zbog neuvrštavanja glasovanja o Mostovu prijedlogu izmjena Zakona o HGK.

Ivan Ćelić (Klub HDZ-a) najavio je potporu izmjenama zakona, ističući kako su u skladu s praksom velike većine zemalja. Dentalni higijeničari su bitni za provedbu prevencije oralnog zdravlja i dentalne higijene. Oni, dodao je, rade zajedno u timu s liječnikom dentalne medicine u zaštiti dentalnog zdravlja, a time i zdravlja u cjelini. Njegova djelatnost obuhvaća pripremu pacijenta za pregled doktora dentalne medicine, upoznavanje pacijenta s preventivom oralnog zdravlja, čišćenje mekih i tvrdih naslaga, izbjeljivanje zubi te sve ostale pomoćne radnje i poslove prema uputama i nalogu doktora dentalne medicine, rekao je Ćelić. 

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) predložio je da dentalni higijeničari u školskoj medicini i dječjim vrtićima rade na edukaciji najmlađih dobnih kategorija. Upozorio je kako je Hrvatska po KEP indeksu (karijes - ekstrakcija - plomba) jedna od najlošijih zemalja u Europskoj uniji kad je riječ o zdravlju zubi.