c S
Dnevne novosti

Crveni križ počinje s podjelom novčane pomoći pogođenima potresom

01.02.2021 07:25 ZAGREB, 29. siječnja 2021. (Hina) - Hrvatski Crveni križ (HCK) počinje s procesom podjele skoro 46 milijuna kuna koji su građani prikupili Apelom i donatorskim telefonom, a sav novac bit će izravno podijeljen potresom pogođenom stanovništvu.
Izrazivši zahvalnost donatorima, izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt priopćio je da je HCK od prvog dana uz pogođene građane, s kojima su doživjeli i razorni potres te odmah krenuli s pružanjem pomoći stradalima i sudjelovanjem u evakuacijama. "Od prvog potresa smo na terenu i ostat ćemo na pogođenom području dokle god stradalo stanovništvo treba našu podršku i pomoć", istaknuo je Markt. Dodao je da će javnost pravovremeno biti obaviještena o svim daljnjim koracima isplate novčane pomoći, kao i o financijskom izvješću.

Građani trebaju popuniti i poslati zahtjev do 19. veljače

Temeljem Apela za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom dosad je prikupljeno 45,2 milijuna kuna, a putem donatorskog telefona do jučer je zabilježeno 92.663 poziva u vrijednosti od 579 tisuća kuna. Markt je naveo da građani s potresom pogođenog područja, a koji ispunjavaju kriterije, trebaju popuniti zahtjev za isplatu novčane pomoći koji će se zaprimati završno s 19. veljače. Po završetku prikupljanja zahtjeva te provjere njihove valjanosti, definirat će se točan iznos novčane pomoći koja će biti isplaćena građanima.

Novčana pomoć će se isplaćivati na dva načina prema odabiru podnositelja zahtjeva: uplatom na tekući račun ili zaštićeni račun te putem Hrvatske pošte (preuzimanje u poslovnici ili isplata putem poštara koji djeluje na potresom pogođenom području).

Pomoć za Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju

Novčana pomoć namijenjena je građanima koji su lani 28. i 29. prosinca imali prijavljeno prebivalište ili boravište na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, u nekretnini koja je pretrpjela materijalna oštećenja. Oštećenja je potrebno demonstrirati fotografijama, potvrdom statičara ili izjavom/opisom oštećenja, fotografijom naljepnice i slično. Zahtjev se može ispuniti u evakuacijskim centrima na potresom pogođenom području, u svim društvima Crvenog križa diljem zemlje, u jedinicama lokalne samouprave te u poslovnicama Hrvatske pošte. 

Popis svih adresa, kao i upute za popunjavanje, obrazac zahtjeva te dodatne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici HCK-a. Građani sve potrebne informacije o popunjavanju zahtjeva mogu dobiti i na telefonskom broju 0800 11 88.

Mobilni timovi će obilaziti najudaljenija sela i zaseoke

Markt ističe i da mobilni timovi kreću s obilaskom najudaljenijih sela i zaseoka te će na licu mjesta pomoći građanima u popunjavanju zahtjeva, a HCK-u će pomoći i Hrvatska gorska služba spašavanja s obzirom na zahtjevnost terena. Apel za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom, kao i donatorski telefon 060 9011 bit će aktivni do 28. ožujka, a sva preostala sredstva bit će jednako podijeljena potresom pogođenom stanovništvom po spomenutom kriteriju. 

Opširnije na poveznici