c S
Dnevne novosti

Vodeći dužnosnici EU-a osudili vojni puč u Mjanmaru

02.02.2021 07:15 BRUXELLES, 1. veljače 2021. (Hina/dpa/Reuters) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove Josep Borrell osudio je vojno preuzimanje vlasti u Mjanmaru.
"Oštro osuđujem puč koji je izvela mjanmarska vojska i pozivam na hitno puštanje pritvorenih", tvitao je Borrell. "Rezultati izbora i ustav moraju se poštivati", rekao je. "Mjanmarski narod želi demokraciju. EU je uz njih", dodao je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvali su na obnovu demokracije, osudili vojno preuzimanje vlasti u Mjanmaru i zatražili hitno puštanje svih onih koji su privedeni u racijama širom zemlje. "Legitimna civilna vlada mora biti obnovljena, u skladu s ustavom zemlje i izborima u studenom", rekla je Von der Layen, misleći na puč u ponedjeljak.

Belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmes aludirala je na potencijalne sankcije EU-a. "Razmotrit ćemo sa svojim partnerima u EU koje će se daljnje aktivnosti poduzeti", napisala je na Twitteru. Nordijski ministri vanjskih poslova kritizirali su mjanmarsku vojsku zbog preuzimanja vlasti i pozvali na bezuvjetno ponovno puštanje civilnih čelnika."Pozivamo vojsku u Mjanmaru da poštuje vladavinu zakona, izborne rezultate i da sporove rješava zakonitim mehanizmima", tvitala je švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde. "Svi civilni čelnici i ostali nezakonito lišeni slobode moraju biti pušteni odmah i bezuvjetno", istaknula je.

Ine Eriksen Soreide, norveška ministrica vanjskih poslova, pozvala je mjanmarske "vojne vođe da se drže demokratskih normi i poštuju ishod izbora. Demokratski izabrani političari moraju biti pušteni". Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod pozvao je "sve strane da poštuju rezultat demokratskih izbora, budu suzdržane te da traže miran dijalog. Civilni čelnici i vladini dužnosnici moraju biti pušteni. "Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u ponedjeljak da osuđuje puč u Mjanmaru nakon što je vojska u azijskoj zemlji preuzela vlast, rekavši kako Aung San Suu Kyi i drugi civilni čelnici moraju biti oslobođeni. "Osuđujem puč i nezakonito zatvaranje civila, uključujući Aung San Suu Kyi, u Mijanmaru", napisao je Johnson na Twitteru.

"Glas naroda mora se poštovati, a civilni čelnici moraju se osloboditi."Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab također je iznio riječi osude zbog izvanrednog stanja koje je nametnula mjanmarska vojska."Demokratske želje naroda Mijanmara moraju se poštovati i mora se ponovno mirno sazvati Nacionalna skupština", rekao je na Twitteru.Tursko ministarstvo vanjskih poslova "snažno je osudilo" mjanmarsku vojsku zbog preuzimanja vlasti. "Nadamo se da ovaj teški razvoj stanja neće pogoršati situaciju s muslimanima Rohindžama koji žive u teškim uvijetima u Mjanmaru", napisalo je ministarstvo u priopćenju.

Kina je u ponedjeljak izjavila da prati događaje u Mjanmaru te da se nada da će sve strane u skladu s ustavom moći pravilno riješiti razlike i osigurati stabilnost. "Svjesni smo što se dogodilo u Mjanmaru i u procesu smo daljnjeg razumijevanja situacije", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na dnevnom brifingu u Pekingu. "Kina je prijateljski susjed Mjanmara. Nadamo se da sve strane u Mijanmaru mogu u skladu s ustavom i zakonskim okvirom riješiti svoje razlike i zaštititi političku i društvenu stabilnost," dodao je.

Prošli mjesec vodeći diplomat kineske vlade Wang Yi sastao se s vojnim šefom Minom Aungom Hlaingom, koji je sada preuzeo vlast, tijekom posjeta Mjanmaru.Kina je dugo imala važnu ulogu u bivšoj Burmi, stojeći uz zemlju tijekom njezina prethodnog razdoblja vojne diktature, ali također blisko surađujući s Aung San Suu Kyi kada je postala čelnica.