c S
Dnevne novosti

Sabor danas o Zakonu o elektroničkim medijima

04.02.2021 07:15 ZAGREB, 3. veljače 2021. (Hina) - U Saboru će se u četvrtak raspravljati o novom Zakonu o elektroničkim medijima o kojem je, za javnog savjetovanja, najviše pozornosti izazvalo preciznije definiranje obveze nakladnika elektroničkih publikacija za sadržaje koje generiraju korisnici, odnosno komentari čitatelja na Internetu.

Kritičari prijedloga boje se cenzure i zatiranja slobode govora, dok Vlada upozorava na odgovornost za moguća teška kaznena djela koja komentarima mogu počiniti korisnici poput poticanja na mržnju, nasilje, širenje ksenofobije, rasizma, ali i maloljetničke pornografije. 

Prije toga zakona, raspravljat će se o novom Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se to područje, sukladno dvjema direktivama EU-a, prilagođava digitalnom dobu. Predstavljajući ga Vladi, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je rekla kako posebno važnim smatra da će se "donošenjem predloženog zakona osigurati bolji položaj dionicima nacionalne kulturne, kreativne i medijske industrije, a u odnosu na internetske platforme, što je posebno značajno u aktualnom kontekstu smanjenog prihodovanja tih industrija koje su uzrokovane epidemijom koronavirusa".

Predloženim će se zakonom osigurati i jasan pravni okvir i olakšati korištenje autorskih djela i predmeta srodnih prava u digitalnoj i internetskoj nastavi te učenju na daljinu što je još jedna tema koja u ovim okolnostima postaje posebno aktualna, rekla je ministrica. Sjednica počinje u 9,30 sati.