c S
Dnevne novosti

ICC ima nadležnost nad palestinskim teritorijima

08.02.2021 07:00 DEN HAAG, 5. veljače 2021. (Hina/Reuters) - Međunarodni kazneni sud (ICC) presudio je u petak da je nadležan za ratne zločine ili zločine počinjene na palestinskim teritorijima, što otvara put za istraživanje zločina, unatoč izraelskim prigovorima. 
Ta odluka je izazvala brzu reakciju Izraela, koji nije član suda, i ponovo je odbacio njegovu nadležnost, dok je palestinska vlast pozdravila njegovu presudu.  Suci ICC-a su rekli da se njihova odluka bazira na pravilima temeljenim na dokumentima suda u Den Hagu i ne podrazumijeva pokušaj određivanja državnosti ili legalnih granica. 

Tužiteljica Fatou Bensouda rekla je u prosincu 2019. da postoji "razumna osnova da se vjeruje da su ratni zločini počinjeni ili se odvijaju na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem i pojas Gaze". Kao moguće počinitelje je navela izraelske obrambene snage i naoružane palestinske skupine poput Hamasa. Rekla je da namjerava otvoriti istragu čim suci odluče spada li ta situacija u jurisdikciju suda. Sud je dodao da svojom odlukom "nije presudio o graničnom sporu prema međunarodnom pravu niti ne prejudicira pitanje o budućim granicama, već mu je jedini cilj odrediti svoju teritorijalnu nadležnost".  

SAD ozbiljno zabrinute, Netanyahu tvrdi da je sud političko tijelo

Sjedinjene Države su u petak obznanile da su "duboko zabrinute" činjenicom što se Međunarodni kazneni sud (ICC) proglasio nadležnim za događaje na okupiranim palestinskim teritorijima. "Ozbiljno nas zabrinjavaju pokušaji ICC-a da provodi pravdu nad izraelskim vojnicima. Oduvijek smo vjerovali da nadležnost suda treba biti rezervirana za zemlje koje ga prihvaćaju, ili ga na njih uputi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price. SAD također nije članica suda.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je "sud ponovno pokazao da je političko, a ne pravosudno tijelo, i istaknuo da je ICC svojom odlukom potkopao demokratsko obrane od terorizma". Izrael je već oštro osudio ICC kada je tužiteljica zatražila istragu. Palestinski ministar za civilne poslove, Husein al-Šeik je ocijenio na Twitteru da je odluka suda "pobjeda zakona, pravde, slobode i moralnih vrijednosti u svijetu".