c S
Dnevne novosti

U Saboru raspravljen oporbeni Prijedlog produljenja moratorija na ovrhe

08.02.2021 07:15 ZAGREB, 5. veljače 2021. (Hina) - U Saboru je u petak raspravljen Prijedlog izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima kojim klubovi zastupnika Zelenog-lijevog bloka i SDP-a predlažu mogućnost Vladi da produži trajanje posebnih okolnosti po isteku tri mjeseca predviđenih sadašnjom zakonskom odredbom.

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima iz travnja 2020. godine predložene su mjere kojima se nastojalo olakšati položaj fizičkih osoba u postupku ovrhe i smanjiti štete u gospodarskom poslovanju. Uslijed negativnih ekonomskih posljedica do kojih je došlo zbog pandemije bolesti covid-19, period trajanja posebnih okolnosti produžen je na dodatna tri mjeseca do 18. listopada 2020. Odlukom Vlade iz srpnja 2020.

S obzirom na ograničenja u gospodarskom poslovanju, trebalo bi omogućiti produženje posebnih mjera, odnosno moratorija u ovršnom postupku, sve dok se ne uredi institut ovrhe, ovršnog postupka i postupka vezanog za ovrhu nad novčanim sredstvima. Tako bi se zaštitilo osobe u riziku od siromaštva, spriječio novi val blokada računa i osigurala bolja zaštita ovršenika, smatraju predlagatelji.

U raspravi Grozdana Perić (Klub HDZ-a) rekla je kako ne može podržati zakonski prijedlog ustvrdivši da su građanima povećana primanja, smanjenja su njihova dugovanja te podsjetila da je Vlada jednokratno već otpisala 1,4 milijarde kuna za 156 474 građana.  Sandra Benčić (Klub Zeleno-lijevog bloka) je u ime predlagatelja upozorila kako vjerovnici nisu samo banke i da većina građana duguje do 10.000 kuna. Stoga bi trebalo zamrznuti dugovanje građana prema javnim poduzećima i da dobiju predah od šest mjeseci dok se većina ne procijepi. 

Sada je situacija još teža nego kad smo moratorij donijeli i ljude ne treba gurati preko ruba egzistencije, poručila je upozorivši kako nam prijeti velika kriza nakon lipnja. Tada treba donijeti pravedan ovršni zakon da ne bi bilo potrebe za moratorijem ili da ona bude iznimna. Upozorila je kako je kupovna moć hrvatskih građana na razini tek 66 posto prosjeka EU, najlošija u EU. Od Hrvatske su lošiji samo Makedonija, BiH i Srbija, a lani nas je pretekla i Turska, ustvrdila je Benčić. 

Dalija Orešković (Klub Centar-Glas) ustvrdila je kako su ovršeni sami i napušteni, jer država nije napravila dobar pravni  i institucionalni okvir. Moratorij neće pomoći onima koji ne mogu vraćati dugove i potreban je pravedniji sustav provedbe ovrha, poručila je. Erik Fabijanić (SDP) ocijenio je kako bi neproduljenje moratorija na ovrhe značilo ubiti kravu radi litre mlijeka te se založio da se produži njegovo trajanje.Miro Bulj (Most) ustvrdi je kako se opraštaju dugovanja onima koji najveću dobit spomenuvši pri tome teleoperatere i poručio kako treba podržati predloženi zakonski prijedlog.