c S
Dnevne novosti

Sabor izglasao proširenje Zakona o obnovi na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju

08.02.2021 07:30 potres
ZAGREB, 5. veljače 2021. (Hina) - Hrvatski sabor izglasao je u petak izmjene Zakona o obnovi kojima se primjena zakona osim na područje Zagreba i okolice proširuje i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koje su teško stradale u razornom potresu 29. prosinca.

Za zakon je glasovalo 113 zastupnika, troje ih je bilo protiv, a 25 suzdržano. Prema zakonu država će na području na kojem je proglašena katastrofa u 100-postotnom iznosu osigurati financiranje obnove nekretnina u kojima stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. Prihvaćanjem HDZ-ovog amandmana obnova će se tako u cijelosti financirati na području Sisačko-moslavačke i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije, uključujući u gradu Sisku.

Za Sisak je, naime, u prvoj verziji bio predviđen imovinski cenzus i učešće vlasnika od 20-posto u financiranju, kao i za građane Zagreba i okolice stradale u potresu u ožujku prošle godine, jer ne spada u kategoriju potpomognutih područja. Od toga se međutim odustalo nakon inzistiranja oporbe i dijela vladajućih da se kod financiranja obnove od potresa ne diskriminiraju određene sredine. U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno je više od 36 tisuća zgrada za pregled, a pregledano ih oko 24 tisuće. Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 284 stambenih objekata, a zbog oštećenja 2 869 objekata. Kod financiranja obnove, ističu vladajući, uzeta je u obzir činjenica da se radi o ekonomski slabijim područjima.

Zakonskim izmjenama također se nadležnost Fonda za obnovu proširuje se na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a zbog povećane djelotvornosti u provedbi obnove obiteljskih kuća uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Odredbe zakona primjenjivat će se na sva područja koja bi eventualno kasnije mogla biti pogođena potresom.