c S
Dnevne novosti

Sabor danas o razminiranju u 2019.

17.02.2021 07:20 ZAGREB, 16. veljače 2021. (Hina) - Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti Izvješće o provedbi plana protuminskog djelovanja za 2019. koje pokazuje da taj plan nije u cijelosti ispunjen.

Razlozi za to su značajno smanjenje broja pirotehničara, njih 20-ak je koncem 2018. i početkom 2019. otišlo u mirovinu po posebnim uvjetima, te nemogućnost korištenja strojeva za razminiranje na planiranim objektima.Planom za 2019. trebalo je razminirati i napraviti izvide na površini od 54,8 kilometara četvornih, no napravilo se na 45,8 kilometara četvornih.

Međutim, već u drugoj polovici 2019. provedena je učinkovitija reorganizacija načina rada Hrvatskog centra za razminiranje što je lani rezultiralo smanjenjem minski sumnjivog područja za više od 60 četvornih kilometara, a što je najviše do sada, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Od planiranih 401 milijun kuna, potrošeno je 99, 6 posto sredstava. Nastavljen je uspješan trend povlačenja sredstava za razminiranje iz fondova EU pa su ona u 2019. iznosila gotovo 39 posto ukupno osiguranih financijskih sredstava.

U 2019. dogodila su se dva minska incidenta, srećom, bez smrtnih posljedica. Razminiranjem je pronađeno i uništeno oko 5.300 komada mina te 3.006 komada neeksplodiranih ubojitih sredstva, što je višestruko povećanje u usporedbi s prijašnjim godinama.

Sabor će raspraviti vladine prijedloge da se u zakone o željeznici i o sustavu civilne zaštite implementiraju EU direktive kroz izmjenu tih zakona. Izmjene Zakona o željeznici odnose na situaciju u kojoj nekoliko željezničkih prijevoznika traži od upravitelja infrastrukture dodjelu trasa, odnosno pristupa željezničkoj infrastrukturi kako bi mogli prevoziti putnike i/ili terete, pri čemu su im zahtjevi međusobno u koliziji, u pogledu vremenskog razdoblja, trasa itd. Predložene izmjene u tom slučaju propisuju postupak koji upravitelj infrastrukture provodi sa željezničkim prijevoznicima kako bi osigurao najbolje moguće ispunjavanje njihovih zahtjeva, kazao je resorni ministar Oleg Butković.

Sabor će raspraviti i izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite, kojima će se pravilno implementirati dio EU direktive o kontroli i opasnosti od velikih nesreća koje uključuju opasne tvari tzv. Seveso direktiva. Europska komisija upozorila je Hrvatsku zbog nepravilnog prenošenja u nacionalni pravni sustav dijelova navedene direktive, a što bi se zakonskim izmjenama trebalo ukloniti.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti devet točaka, a u petak o njima glasovati.