c S
Dnevne novosti

Sabor danas o zaštiti bankomata

18.02.2021 07:30 bankomat
ZAGREB, 17. veljače 2021. (Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o zakonskim izmjenama Zakona o zaštiti novčarskih institucija prema kojima će se u sve vanjske bankomate u Hrvatskoj, koji nisu u poslovnicama banaka, morati u idućih pet godina uvesti elektrokemijska zaštita.

To znači da će se u slučaju kada kriminalci provale u bankomate i pokušaju otvoriti kasetu u kojoj se nalazi novac, novac će se biti uništen prolijevanjem boje. Taj sustav prepoznat je kao najučinkovitiji za zaštitu novca i očekuje se da će dodatno prevenirati provaljivanje na bankomate.

Tijekom posljednjih nekoliko godina uočen je trend porasta kaznenih djela teške krađe provaljivanjem na bankomate koji je u Hrvatskoj oko 5.850. Tako je u 2018. godine bilo 18 kaznenih djela, 2019. godine 35 kaznenih djela te 2020. godine 44 kaznena djela.

Sabor će raspraviti i izmjene Uredbe EU-a o indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednosti kao bi se dodatno poboljšalo funkcioniranje unutarnjeg tržišta i osigurala visoka razina zaštite potrošača i ulagatelja. Izmjenama Uredbe predviđaju se dvije nove vrste referentnih vrijednosti, referentne vrijednosti Europske unije za klimatsku tranziciju i referentne vrijednosti Europske unije usklađene s Pariškim sporazumom.

Na dnevnom redu je i izvješće o poslovanju slobodnih zona u 2019.

U 2019. u Hrvatskoj bilo je evidentirano 11 slobodnih zona, od kojih su dvije tijekom godine bile u postupku likvidacije, a jedna neaktivna. U njima je poslovao ukupno 71 korisnik što je za 20,22 posto manje nego u 2018., a bilo zaposleno 2.817 radnika što je za 2,36 posto manje nego prethodne godine.Ukupni prihodi svih korisnika slobodnih zona u 2019. godini iznosili su 1,69 milijardi kuna, a dobit 93,6 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

Zastupnici će dati svoje mišljenje i o  prijedlogu imenovanja dijela članova Nacionalnog vijeća za sport.