c S
Dnevne novosti

Za Vrhovni sud predsjednik može predložiti kandidata koji se javio na javni poziv

24.03.2021 07:30 kandidati VSRH
ZAGREB, 23. ožujka 2021. (Hina) - Ustavni sud u utorak je zaključio da predsjednik Republike Hrvatske za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća (DSV).

Ustavni sud je utvrdio da osporena odredba zakona kojom je propisano da Državno sudbeno vijeće objavljuje javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda ne ograničava predsjednika republike u izvršavanju njegove ustavne ovlasti prema kojem on predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda. Navode da je predsjednik RH ovlašten predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća pri čemu prilikom upućivanja prijedloga Hrvatskom saboru nije vezan mišljenjem Opće sjednice Vrhovnog suda i Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora.

Zahtjev za ocjenom ustavnosti u ovom slučaju najprije je podnio filmski redatelj Dario Juričan, a potom i odvjetnica Sandre Marković i Jadranke Sloković. Posljednji je zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima podnio i saborski zastupnik Arsen Bauk, no o njemu će Ustavni sud odlučivati naknadno jer je njegov zahtjev zaprimljen samo dan prije održavanja sjednice.

Ustavni sud odluku je donio s devet glasova za i četiri glasa protiv. Četvero sudaca najavilo je izdvojena mišljenja, a četvero izdvojena podupiruća mišljenja.

Na javni poziv za čelnu osobu najvišeg suda Državnom sudbenom vijeću prijavili su se aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa te odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je u međuvremenu povukla kandidaturu. Predsjednik Milanović, koji ustraje da je predlaganje kandidata za šefa Vrhovnog suda njegovo ustavo pravo, Saboru je predložio profesoricu zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, a predsjednik Sabora Gordan Jandrovković predsjednikov je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit. Milanović je u petak ustvrdio kako je u Saboru grčevitom obranom statusa quo i nedodirljive sudačko pravosudne klike nastavljena HDZ-ova opstrukcija promjena u hrvatskom pravosuđu.

Hrvatski sabor u petak je potvrdio mišljenje Odbora za Ustav da predsjednik Sabora nije pogriješio kada je od predsjednika republike, s obzirom na uočene nedostatke, zatražio da dopuni svoju odluku o izboru Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Ustavni sud u utorak je ukinuo i neke odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim  otpadom u dijelu u kojem je utvrdio da je Vlada RH izašla izvan njezinih zakonom propisanih ovlasti.