c S
Dnevne novosti

Britanski sindikati: poslodavci radnicima često taje upotrebu umjetne inteligencije

26.03.2021 08:08 LONDON, 25. ožujka 2021. (Hina/Reuters) - Velika Britanija hitno mora regulirati upotrebu umjetne inteligencije (AI) u odnosima radnika i poslodavaca koji često taje njezino korištenje u donošenju važnih odluka, upozorili su u četvrtak sindikati.
Uprave kompanija sve češće koriste algoritme umjetne inteligencije pri zapošljavanju, otpuštanju i svakodnevnom donošenju odluka o radu, a zakoni kaskaju, upozorio je Kongres sindikata (TUC) u danas objavljenom izvješću. Pandemija koronavirusa ubrzala je taj trend, ističu u TUC-u. Tako je istraživanje koje je objavljeno u srpnju prošle godine, a obuhvatilo je gotovo 10.000 tvrtki u 30 europskih zemalja, pokazalo da 42 posto njih koristi barem jednu AI tehnologiju, a 18 posto planira uvesti AI u upotrebu u sljedeće dvije godine.

Algoritmi se često koriste za odabir kandidata za intervju za posao, ocjenjivanje radnog učinka, izradu rasporeda smjena i utvrđivanje viška radnika, ističe pak britanski sindikat u izvješću. Radnicima se pak u brojnim slučajevima taji uloga algoritama u donošenju odluka koje na njih utječu i često nemaju mogućnost osporavanja takvih odluka, napominju. Istaknuli su i slučajeve u kojima umjetna inteligencija daje prednost muškarcima pred ženama, kažnjava etničke manjine i donosi prosudbe o ljudima na temelju izrazu lica.

Amazon je 2018. godine bio prisiljen prestati koristiti AI sustav pri zapošljavanju jer je utvrđeno da preferira muškarce, a istraživači su doveli u pitanje točnost softvera koji analizira izraze lica kako bi procijenio prikladnost kandidata za određeni posao, podsjeća Reuters.

AI može i poboljšati učinkovitost rada, jamčiti plaću po učinku, a ne po spolu i spriječiti prekomjerni umor radnika koji rade s teškim strojevima, kažu stručnjaci. "Ako se pravilno koristi, AI može poboljšati svijet rada. Ako se koristi pogrešno, može biti iznimno opasna", upozorili su u priopćenju odvjetnici za radno pravo Robin Allen i Dee Masters, autori izvješća.

TUC je priopćio da bi se poslodavce trebalo natjerati da se savjetuju sa sindikatima prije uvođenja AI sustava koji utječu na plaće i druge ključne radne odluke. Stručnjaci smatraju da bi to moglo biti korisno za sve. Ostale predložene reforme uključuju pravo radnika da preispituju svaku odluku koju umjetna inteligencija donese. "Bez pravednih propisa, upotreba AI-ja na poslu mogla bi rezultirati razgranatom diskriminacijom i nepravednim odnosom ponajprije prema radnicima na nesigurnim poslovima i onima u gig ekonomiji", rekla je glavna tajnica TUC-a Frances O'Grady.

U odvjetničkom uredu AI Law Consultancy upozoravaju da "postoje granice koje se ne smiju prijeći da se rad ne bi dehumanizirao" i naglašavaju "velike rupe" u britanskim zakonima. Vlada je priopćila da će voditi računa o tome da zakoni ponude rješenja za probleme koje otvara upotreba nove tehnologije. "Umjetna inteligencija trebala bi se koristiti za potporu radnicima i društvu i olakšati rad i poboljšati njegovu učinkovitost", rekao je glasnogovornik vlade.