c S
Dnevne novosti

Milanović mora obrazložiti zašto neće Sessu i Savića

29.03.2021 08:08 ZAGREB, 27. ožujka 2021. (Hina) - Prema nacrtu odluke Ustavnog suda, predsjednik je ograničen na izbor među osobama koje su na javni poziv DSV-a za predsjednika Vrhovnog suda dostavile valjanu, pravodobnu i potpunu prijavu, piše u subotu Večernji list.
Dnevnik prenosi i izjavu predsjednik DSV-a Darka Milkovića koji je kazao da će se sva pitanja raspraviti na sjednici u srijedu. Dragovoljac Domovinskog rata koji je devedesetih stao pred transportere JNA, odvjetnik Šime Savić, ustrajanjem na poštivanju zakonske procedure mogao bi dovesti do novog zapleta oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Protekli tjedan mediji su iz neimenovanog izvora dobili nacrt odluke Ustavnog suda o ocjeni ustavnosti članka 44.a Zakona o sudovima, koja će biti objavljena kad osam sudaca napiše podupiruća i suprotstavljena mišljenja, a imaju rok do četvrtka. Iz obrazloženja tog nacrta izričito proizlazi da Ured predsjednika države prema Zakonu o sudovima uvijek mora tražiti mišljenje Opće sjednice VS-a i nadležnog saborskog odbora o kandidatima pa tek kad ih dobije može odlučiti, ali mora i obrazložiti zašto nikoga ne predlaže. Prema tom nacrtu odluke, predsjednik je ograničen na izbor među osobama koje su na javni poziv DSV-a dostavile valjanu, pravodobnu i potpunu prijavu, sa životopisom i programom rada. A nadležni saborski odbor i Opća sjednica VS-a imaju “važnu ulogu” i njihovu relevantnost “nikome ne pripada pravo minorizirati ili negirati (...) pa i pored okolnosti da prethodna mišljenja tih tijela nemaju pravnoobvezujuću snagu”.

Na upit bi li DSV mogao inzistirati zbog zakona i, doduše još neobjavljene odluke Ustavnog suda, da Ured predsjednika zatraži sporna mišljenja o Sessi i Saviću te predsjednik obrazloži zašto nikoga ne predlaže, predsjednik DSV-a Darko Milković odgovorio je: “Sva pitanja će se raspraviti u srijedu na sjednici DSV-a.” Moguće je i da će DSV pričekati objavu odluke Ustavnog suda, iako je predsjedniku stalo da se javni oglas žurno objavi, donosi Večernji list.