c S
Dnevne novosti

Todorić i 22 suradnika optuženi za financiranje Agrokora krivotvorenim mjenicama

30.03.2021 07:05 ZAGREB, 29. ožujka 2021. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je za krivotvorenje poslovne isprave bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i još 22 osobe zbog sumnje da su od 2010. do 2017. prikriveno financirali Agrokor preko ugovora o faktoringu i lažnih mjenica na iznos od 17,8 milijardi kuna.
Ne navodeći identitete osumnjičenih ni nazive tvrtki tužiteljstvo je priopćilo da okrivljenike tereti za nezakonitosti navodno počinjene od 4. siječnja 2010. do početka travnja 2017. preko 13 tvrtki koje su za Agrokor i još sedam društava iz tog koncerna pribavljali novac unovčavanjem mjenica u kojima je lažno navedeno da su izdane za primljenu robu. Tužiteljstvo sumnja da su „provodili model koji je predstavljao prikriveno kreditiranje” Agrokora i tvrtki iz koncerna „dok su ta društva bila prekomjerno financijski izložena prema bankama i kada je postajala zabrana da ih banke kreditiraju”. Okrivljenici su, kako navodi tužiteljstvo, na Todorićev zahtjev, „potpisivali radi predaje na otkup u financijskim institucijama, mjenice trgovačkih društava u kojima su odgovorne osobe i osobe ovlaštene za zastupanje, kao trasata i trasanta, u kojima je lažno navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi”.

Tužiteljstvo tvrdi da su potpisivali i ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja kojima se u financijskim institucijama otkupljuju mjenice, a u tim je ugovorima lažno navedeno da 13 tvrtki imaju novčanu tražbinu prema Agrokoru i poduzećima iz koncerna temeljem računa za robu ili usluge za koje su izdane mjenice koje se tim ugovorima otkupljuju. No, to nije bila istina jer su navedene mjenice izdane na temelju sklapanih ugovora o financijskom zajmu, a ne za primljenu robu, navodi državno odvjetništvo u priopćenju.

Todorić i trojica njegovih članova uprave su, sumnja tužiteljstvo, potpisali radi predaje na otkup 393 lažne mjenice na ukupan iznos od preko 533 milijuna kuna, a na Todorićevo su traženje „ispred sedam trgovačkih društva iz koncerna kao trasata i trasanta potpisali radi predaje na otkup 2.761 mjenicu”, na ukupan iznos od 17,8 milijardi kuna. Na osnovu tih mjenica su sklapani ugovori o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja kojima je 13 tvrtki u različitim financijskim institucijama unovčavalo mjenice Agrokora i sedam njegovih tvrtki, a po kojim ugovorima za povrat novca financijskim institucijama po regresnoj obvezi odgovara tih 13 tvrtki. Novac pribavljen otkupom navedenih mjenica kontinuirano je doznačavan Agrokoru koji je po dospijeću iskupa u financijskim institucijama mjenice otkupljivao, ističe tužiteljstvo.

Potkraj kolovoza 2019. tužiteljstvo je zbog prikrivenog financiranja Agrokora podignulo 13 optužnica protiv 29 odgovornih osoba u tvrtkama dobavljačima propalog koncerna. Radilo se o Francku, Krašu, Sokol-Mariću, Tehnici, Saponiji Unex Mediji, Alce-Zagrebu, Chromos-Agriju, AWT-u, Internationalu, Pet Promu i Agrofructusu, a odgovorne osobe u tim tvrtkama optužene su za lažiranje faktura o isporuci robe. Todorić i njegovih 14 suoptuženika su u međuvremenu optuženi za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz Agrokora. Sud je krajem siječnja počeo razmatrati osnovanost te optužnice koju obrana pokušava srušiti ukazujući na nezakonite dokaze, među ostalim i u velikom financijskom vještačenju.Todorić je početkom listopada prošle godine u tzv. malom Agrokoru nepravomoćno oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura.