c S
Dnevne novosti

Horvatovićev izbor, start nove ere pravosuđa?

06.04.2021 07:25 KNJIGA I ČEKIĆ
ZAGREB, 2. travnja 2021. (Hina) - Na čelo Visokog kaznenog suda (VSK) izabran je sudac koji je svjedočenje Vladimira Šeksa ocijenio nevjerodostojnim, piše u petak Jutarnji list, opisujući izbor Željka Horvatovića mogućim startom nove ere hrvatskog pravosuđa.

Dnevnik istuče kako na tu dužnost DSV nije imenovao suca Ivana Turudića kojem je bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković povjerio tehničko-administrativne poslove osnivanja novog suda i time ga na neki način predodredio za predsjednika i "zaštitni znak" toga suda, nego Željka Horvatovića, koji nije eksponiran u javnosti i vrlo je samozatajan. "U srijedu se dogodilo puno više od toga da je na čelo nekog suda izabran jedan, a ne neki drugi sudac. Taj se izbor može nazvati pravim tektonskim pomakom u pravosuđu", prokomentirao je za Jutarnji jedan od iskusnih pravnika i poznavatelja formalnih i neformalnih odnosa unutar hrvatskog pravosuđa.

Horvatović je pravnik postupne sudačke karijere. Kolege suci opisuju ga kao poštenog, ugodnog, u komunikaciji vrlo pristojnog i razboritog. Kloni se istupa u javnosti, nemoguće ga je vidjeti na počasnim stadionskim ložama i rođendanskim zabavama moćnika. Nije celebrity nego "knjiški moljac". Iako je u karijeri donio više od tisuću presuda, šira je javnost za njega prvi put čula tijekom suđenja Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratne zločine u Osijeku jer je predsjedao sudskim vijećem. Nekoliko dana prije izricanja presude Glavaš je pobjegao u BiH, a presuda će razbjesniti ne samo Glavaša i ostale osuđene, nego i Vladimira Šeksa jer je Horvatović u 150 stranica dugoj presudi Šeksov iskaz na suđenju ocijenio nevjerodostojnim, donosi Jutarnji list.

U izjavi dnevniku Horvatović je kazao da će se na novoj dužnosti truditi da na sudu vlada dobro ozračje za rad i da svaki sudac pruži maksimum u radu. „Za kvalitetu rada nekog suda primarni faktor je integritet sudaca", rekao je Horvatović.