c S
Dnevne novosti

Aladrović: Mijenjat ćemo zakon i relaksirati udomljavanje

07.04.2021 07:29 OBITELJ 2
ZAGREB, 6. travnja 2021. (Hina) - Ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u utorak je, nakon sastanka s predstavnicama inicijative moramovamnestoreci, najavio izmjene Zakona o udomiteljstvu kojima će se relaksirati proces udomljavanja i osnažiti mogućnost udomiteljstva.
Predstavnice inicijative moramovamnestoreci Martu Divjak i Antoniju Skender u Banskim dvorima je uz Aladrovića primio premijer Andrej Plenković. Aladrović je nakon sastanka kazao da su vidjeli kvalitetnu inicijativu za rješavanje nekoliko ključnih pitanja koja će relaksirati odnos posvojenja i udomljavanja. Ministar je na novinarski upit rekao i da o tome koliko je teško u Hrvatskoj udomiti ili posvojiti dijete govori dugotrajnost takvih postupaka. "U Ministarstvu smo svjesni tog problema i kroz Zakon o udomiteljstvu iz 2019. cilj je bio relaksirati te postupke i način na koji se može udomiti dijete. Cilj je kreiranje deinstitucionalizacije, odnosno djecu koja se nalaze u domovima deinstitucionalizirati u obitelji", kazao je Aladrović. Pritom je najavio da će u tom smjeru pokrenuti izmjene tog zakona "i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva". Pojasnio da je pod nelogičnostima mislio na stručne spreme i naknade koje nisu dovoljno poticajne za udomitelje, kao i procesne radnje koje otežavaju proces.

O posvajanju kod istospolnih parova provesti širu javnu raspravu

Vezano za posvajanja djece od strane istospolnih parova Aladrović je kazao da je to pitanje o kojem će se provesti šira javna rasprava i u kojem će i svjetonazorski modeli i društvena klima određivati koji će biti smjer razvoja našeg društva. "Interes djeteta je na prvom mjestu i tako će biti u sustavu socijalne skrbi", poručio je. Aladrović je rekao da su na sastanku s inicijativom moramovamnestoreci razgovarali o možebitnim zakonskim izmjenama i potrebnim procesnim izmjenama u samom sustavu socijalne skrbi, kao i o budućoj suradnji u svim zakonskim izmjenama i idejama koje će razmatrati u budućem vremenu."Primarni interes kao Ministarstva i Vlade su korisničke skupine, u ovom konkretnom slučaju - djeca i na tome ćemo fokusirati rad u slijedećem razdoblju", istaknuo je ministar i dodao da su dobrodošli svi dobronamjerni, konstruktivni i oni koji žele pomoći te pozitivne promjene.Predstavnica inicijative moramovamnestoreci Marta Divjak kazala je kako je njena kolegica Antonija Skender udomljena, a ona je posvojena. Pokrenuli su tu inicijativu da bi senzibilizirali javnost za probleme udomljene i posvojene djece. Divjak je kazala da su na sastanku iznijeli devet točaka te da je premijer Plenković kazao kako će se ministar o njima očitovati u roku od tri tjedna.

Ubrzati posvojenje, ustrojiti obiteljski sud, poticati udomiteljstvo

Među postavljenim točkama izdvojila je one oko ubrzavanja posvajanja, ustroja obiteljskog suda koji bi se bavio interesima djece te poticanje udomiteljstva. "S ovog sastanka definitivno izlazimo s jako puno očekivanja i puno nade da će ovo biti prva Vlada koja će izdržati da do kraja provede reformu socijalnog sustava", rekla je Skender. Vezano za slučaj tragično umrle dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške istaknula je kako ne mogu pretpostavljati što je pošlo po krivu jer nemaju podatke o tome kakve je uvjete trebala ispuniti biološka obitelj. "Ali, svakako nije poticajno da se dijete izuzima iz udomiteljske obitelji u kojoj se dobro osjeća i jedinu poznaje te stavlja u biološku obitelj 'srednjeg rizika'", poručila je.

Aladrović osudio natpis "Ubojice" na zgradi Centra u Novoj Gradiški 

Aladrović je oštro osudio natpis "Ubojice" na zgradi Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški koji je tamo osvanuo nakon smrti dvoipolgodišnje djevojčice, poručivši da je to neće doprinijeti poboljšanju sustava ni kvalitetnijoj skrbi, niti će utjecati da korisnici budu zadovoljniji sustavom. "Takvi pozivi na linč i prozivanje za ubojstva su neprimjereni i najteže moguće osuđujem taj čin", rekao je i podjsetio na događaj u Đakovu gdje su žrtve bile socijalne radnice. "Potrebno je reformirati sustav. Međutim, reforme se ne događaju linčem i nasiljem i reforme neće biti uspješnije ukoliko sve društvene strane ne budu zadovoljne", poručio je. Vezano uz slučaj djevojčice iz Nove Gradiške kazao je kako se vidjelo da pristup po kojemu biološka obitelj ima prednost nije adekvatan te da se to treba promijeniti.