c S
Dnevne novosti

Slovenija, Hrvatska i Italija potpisale izjavu o zaštiti Jadrana

22.04.2021 07:05 LJUBLJANA, 21. travnja 2021. (Hina) - Ministri vanjskih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije potpisali su u srijedu na Brdu kod Kranja zajedničku  izjavu o zaštiti sjevernog Jadrana, nakon plenarnih razgovora o zajedničkoj suradnji na tom području.

Kako je nakon potpisivanja izjavio slovenski ministar Anže Logar, u razgovorima s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i i talijanskim Luigijem di Maiom prihvaćeni su zaključci o jačanju  suradnje triju država u zaštiti Jadrana, što po njegovim riječima predstavlja temeljni okvir za jačanje suradnje na područjima od zajedničkog interesa.Hrvatska i Slovenija prošle su godine najavile proglašenje svojih isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranu, uključivši u konzultacije o tom pitanju i Sloveniju, koja prema međunarodnom pravu nema to pravo, što je Ljubljana ocijenila pozitivnim potezom Zagreba i Rima.

Hrvatski sabor  je početkom veljače ove godine proglasio Isključivi gospodarski pojas (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru. Njime je u odnosu na Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas  (ZERP), proglašen 2003. godine, Hrvatska stekla dodatna prava izgradnje umjetnih otoka te korištenja snage mora, vjetra i struja na tom području, u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora( UNCLOS).

Na svom prethodnom sastanku vezanom na proglašenje gospodarskih pojaseva Hrvatske i Italije na Jadranu, održanom 19. prosinca lani u Trstu, šefovi diplomacija Hrvatske, Slovenije i Italije usvojili su zajedničku izjavu po kojoj dijele viziju mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode ovog područja te kao izvora napretka za sve. Tada su se suglasili da Jadran kao zatvoreno more s intenzivnim prometom i ranjivim ekosustavom treba integrirani pristup zaštite okoliša i održivi razvoj.