c S
Dnevne novosti

Plenković: Nastavljamo s mjerama naknade za očuvanje radnih mjesta

27.04.2021 07:31 ZAGREB, 26. travnja 2021. (Hina) - Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako se nastavlja s mjerama za očuvanje radnih mjesta te će se nastaviti s mjerom naknade od 4000 kuna za svibanj, mjerom za skraćeno radno vrijeme te pokrivanjem fiksnih troškova.
Vezano za Vladine gospodarske mjere u kontekstu pandemije koronavirusa, premijer Plenković izjavio je novinarima prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kako je najvažnija poruka javnosti da Vlada nastavlja s mjerama naknada za očuvanje radnih mjesta. "Nastaviti ćemo s mjerama od 4000 kuna za mjesec svibanj, nastavit ćemo s mjerom za skraćeno radno vrijeme i nastavit ćemo s mjerom za pokrivanje fiksnih troškova za one koji zaista imaju te efekte", rekao je Plenković.

Istaknuo je i kako veliki broj ljudi i kompanija radi normalno što se vidi i po poreznim prihodima i nizu drugih aktivnosti. "U balansu održavanja ekonomije, financija i zdravstvene sigurnosti nastavljamo jedinim mogućim putem koji stvara znatno manji pritisak na naše sugrađane nego što je to u drugim zemljama. To se vidi i u konačnici po demonstracijama koje se odvijaju diljem Europe i svijeta. Kod nas toga nema", dodao je Plenković.

Poručio je i kako smo mi u Hrvatskoj koliko-toliko uspjeli, unatoč svim mogućim negativnim posljedicama koronakrize, održati normalno funkcioniranje života i gospodarstva. "S te strane mislim da je to izrazito bitno i važno", naglasio je predsjednik Vlade.   

Upitan o mogućem popuštanju epidemioloških mjera odgovorio je kako će popuštanje mjera bit onakvo kako se bude razvijala epidemiološka situacija. "Imamo stagnaciju slučajeva, što je dobro. Nažalost, još su to brojevi koji u pojedinim dijelovima Hrvatske ukazuju na to da imamo žarište", rekao je. Plenković je ponovno podsjetio da u našoj zemlji imamo mjere koje su bez kompletnog zatvaranja, bez policijskog sata i mjere u kojima je praktički život skoro pa uobičajen u odnosu na mnoge druge zemlje. Premijer je kazao i kako ne zna što bi sada u ovim okolnostima mogli preporučiti nekome iz županijskih stožera da popušta mjere.