c S
Dnevne novosti

VLADA Ukidanje upravnih pristojbi na području prava intelektualnog vlasništva

07.05.2021 07:05 ZAGREB, 6. svibnja 2021. (Hina) - U hitnu saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog zakona o naknadama za prava intelektualnog vlasništva, kojim se ukidaju upravne pristojbe u tom području, što bi trebalo doprinijeti rasterećenju gospodarstva od oko 600.000 kuna godišnje.

Predloženim se zakonom ukida dosadašnja obveza plaćanja upravne pristojbe, ali se i dalje se zadržava obveza plaćanje naknade troškova na području intelektualnog vlasništva, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. To je, dodaje, sukladno Akcijskom planu za smanjenje neporeznih i fiskalnih davanja iz svibnja 2020. godine, kojim su upravne pristojbe u tom segmentu određene kao jedne od nepotrebnih davanja i treba ih ukinuti u 2021. godini. Procjena je da će se ukidanjem upravnih pristojbi, a zadržavanjem plaćanja naknade za provođenje samog postupka, doprinijeti rasterećenju gospodarstva u godišnjem iznosu od približno 600.000 kuna, za koliko će se smanjiti i prihodi državnog proračuna. Međutim, to doprinosi izravnom smanjenju nepotrebnih parafiskalnih davanja, uzimajući u obzir aktualnu situaciju u gospodarstvu kao posljedicu covida-19, rekao je Fuchs, napominjući da ostale odredbe tog zakona ostaju nepromijenjene pa se stoga predlaže njegovo donošenje po hitnom postupku.

Vlada je na sjednici zadužila Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske da izradi Nacionalni plan razvoja odnosa s Hrvatima izvan Hrvatske od 2021. do 2027. godine - novi nacionalni srednjoročni akt strateškog planiranja u području odnosa s Hrvatima izvan države. Smjernice za formiranje novog strateškog okvira u tom području navedene su u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine te u Programu Vlade 2020. – 2024.