c S
Dnevne novosti

Sabor će danas raspravljati o izvješćima pučke pravobraniteljice

20.05.2021 07:29 ZAGREB, 19. svibnja 2021. (Hina) - Hrvatski sabor danas će nastavit rad raspravom o  izvješćima pučke pravobraniteljice za tri posljednje godine, a predstaviti će ih nova pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, koja je bila zamjenica bivše pravobraniteljice Lore Vidović pa dobro poznaje problematiku.

Vidović je u izvješću za 2020. upozorila kako se preporuke pravobraniteljice sve manje ispunjavaju, a to je pripisala i činjenici da Sabor unatrag tri godine nije raspravio njezina izvješća. "Posebno zabrinjava što se Vlada nije očitovala na čak 60 posto preporuka“, upozorila je Vidović koja je u izvješću navela 142 preporuke, mahom za ministarstva, koja trebaju osnažiti zaštitu ljudskih prava u gotovo svim područjima života.

Ured pravobraniteljice, koji je lani imao 53 zaposlenih, postupao je u gotovo pet tisuća predmeta, novootvorenih je nešto više od 2900, što je 16 posto više u odnosu na 2019. To je u najvećoj mjeri posljedica epidemije koronavirusa i potresa koji su snažno utjecali na ljudska prava, tumači pravobraniteljica i navodi kako je najviše pritužba primljeno u zdravstvu (328), a prvi put među pet najzastupljenijih našle su se i komunalne djelatnosti. Na epidemiju koronavirusa odnosilo se oko deset posto svih novootvorenih predmeta, a vjerojatno bi ih bilo i značajno više da Ured nije oštećen u potresu, pa prvih mjeseci epidemije nije imao uvjete za redovito otvaranje. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je primio na znanje izvješća pučke pravobraniteljice za tri protekle godine, nakon čega je nova pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, koja je na tu dužnost izabrana u ožujku, upozorila na negativne posljedice takva izjašnjavanja.

Primanje izvješća na znanje, a ne njihovo prihvaćanje, može poslati poruku tijelima kojima su preporuke poslane da ih ne implementiraju i to bi mogla biti negativna posljedica, rekla je Šimonović Einwalter. Upozorila je kako je pandemija dodatno razotkrila neke probleme u pravu na zdravstvenu zaštitu, prava radnika, težak položaj starijih, socijalnu isključenost i nejednakost romske manjine, a u kontekstu  potresa vidjeli su se problemi vezani za imovinsko-pravne odnose. Odbor je izvijestila da je njezin Ured u tri godine primio oko 10.500 pritužbi, da su godinama slične, na vrhu su diskriminacija po raznim temeljima, primjerice, zdravstvo, a godinama su pri vrhu i radni odnosi, pravosuđe i pritužbe zatvorenika. Sabor će raspraviti i pravobraniteljičino Izvješće o pravu na zdrav život i klimatskim promjenama u Hrvatskoj od 2013. do 2020. u kontekstu globalnoga pokreta za klimu i pandemije koronavirusa.