c S
Dnevne novosti

UniCredit među bankama kažnjenim zbog kartelskog udruživanja u trgovini obveznicama

21.05.2021 07:15 BRUXELLES, 20. svibnja 2021. (Hina/Reuters) - Europska komisija izrekla je u četvrtak novčane kazne talijanskoj banci UniCredit, japanskoj Nomuri i švicarskom UBS-u od ukupno 371 milijun eura zbog udruživanja u kartel u trgovini državnim obveznicama zemalja eurozone.
Trgovci kažnjenih banaka u redovnim su kontaktima na internetu od 2007. do 2011. godine razmjenjivali osjetljive informacije o cijenama i ponudi uoči aukcije obveznica denominiranih u eurima, te o cijenama prikazanim klijentima ili tržištu općenito, utvrdio je Bruxelles. Razgovarali su i o strategiji trgovanja, dodaje Komisija. UniCreditu je zato izrečena kazna od 69,4 milijuna eura, UBS mora platiti 172,37 milijuna, a Nomura 129,57 milijuna eura.

U kartelu sudjelovali su i trgovci Bank of America, Royal Bank of Scotlanda (danas NatWest), Natixisa i WestLB-a (danas Portigon), ali Natwest je pošteđen kazne od 260 milijuna eura jer je upozorio na kartel. Nisu kažnjeni ni BoA ni Natixis, budući da su prekršii propise izvan vremenskog okvira za izricanje kazne, a kaznu je izbjegao i Portigon jer u prošloj poslovnoj godini nije ostvario neto prihod, navela je Komisija. "Dobro funkcioniranje tržišta europskih državnih obveznica iznimno je važno, kako za države članice eurozone koje izdaju obveznice kako bi generirale likvidnost, tako i za investitore koji ih kupuju i njima trguju", izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.