c S
Dnevne novosti

Nastavak rasta broja osiguranika državnog mirovinskog zavoda

09.06.2021 07:20 ZAGREB, 8. lipnja 2021. (Hina) - Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) pokazuju nastavak rasta broja osiguranika, kojih je na kraju svibnja bilo 1.573.949, a njihov broj porastao je treći uzastopni mjesec.
Kretanje broja osiguranika obično se uzima kao jedan od indikatora zaposlenosti: kada taj broj raste, to ukazuje da su na tržištu rada u tijeku pozitivni trendovi odnosno rast zaposlenosti, i obrnuto - kada pada, obično pada i zaposlenost.U odnosu na kraj travnja broj osiguranika porastao je za jedan posto ili za 16.262 osoba, dok je u odnosu na travanj prošle godine veći za 3,3 posto ili 50.296 osoba. Štoviše, primjećuju analitičari Raiffeisen banke (RBA), broj osiguranika u svibnju bio  je 1,9 posto ili 28.757 osoba veći u odnosu na 2019. godinu, u kojoj je Hrvatska ostvarila razmjerno dinamičnu gospodarsku aktivnost i pozitivne trendove na tržištu rada.

Najveći doprinos rastu broja osiguranika na mjesečnoj razini došao je iz djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane. RBA-ovi analitičari smatraju da to održava pozitivna očekivanja normalizacije putovanja i početka turističke sezone. Uz ugostiteljstvo visoki doprinos rastu dolazi i od prerađivačke industrije te građevinarstva. Kontinuirano pozitivni trendovi su i u djelatnosti informacija i telekomunikacija.

U strukturi osiguranika prevladavaju prerađivačka industrija (15,7 posto) i trgovina (15,4 posto). I u njima raste broj osiguranika, ali još uvijek nije dosegnuo razine iz svibnja 2019. godine. S druge strane, kontinuirani pad broja osiguranika prisutan je u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja. U ljetnim mjesecima očekuje se nastavak rasta broja osiguranika, potaknut oporavkom gospodarstva i turističkom sezonom.