c S
Dnevne novosti

"Odbor za pravosuđe nije podržao nikog od kandidata za Vrhovni sud" - ispravak informacije

10.06.2021 07:50 Nakon objave vijesti pod naslovom "Odbor za pravosuđe nije podržao nikog od kandidata za Vrhovni sud", od prof. dr. sc. Zlate Đurđević zaprimili smo sljedeći demantij određenih navoda iz teksta.

"Niz medija je jučer i danas objavilo neistinite informacije o mojim odgovorima zastupnici Vidović Krišto na sjednici Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora održane 8. lipnja 2021. koje ne samo da ne odgovaraju istini već su usmjerene i na narušavanje moje reputacije i neovisnosti. Sjednica je dostupna na web adresi www.youtube.com/watch?v=aaItxJpouXk.

Radi se o tvrdnjama da sam na pitanje odlomka čime se samo potvrđuje Vaše pridruživanje mojoj difamaciji kao sredstvu zastrašivanja, a glasi: “Pitanje o statusu JNA Đurđević ocijenila političkim”, a dalje se navodi u tekstu “Nezavisnu zastupnicu Karolinu Vidović Krišto je zanimao stav Zlate Đurđević je li JNA bila legalna vojska ili agresorska postrojba nakon proglašenja hrvatske neovisnosti 25. lipnja 1991. Đurđević je odgovorila da su njezina pitanja političke naravi te je naglasila kako ona nije u političkoj kampanji, kao i da ne daje odgovore na političke istupe.”

Istina je da mi je zastupnica Vidović Krišto postavila sedam vrlo opsežnih pitanja sa nizom potpitanja na koja sam odgovarala gotovo 25 minuta iako je moje ispitivanje prema rasporedu trebalo trajati ukupno 30 minuta i svaki član Odbora ili zastupnik imao je pravo na 2 pitanja. Nakon tri pitanja na koja sam odgovarala konsekutivno, izjavila je da ima još tri pitanja te ih je u dogovoru sa predsjednikom Odbora zastupnikom Mišel Jakšićem postavila odjednom. Ne poštujući dogovor dodala je još jedno pitanje u kojem spominje JNA, a čiji odgovor predsjedavajući Jakšić nije dopustio i prekinuo je moje kontinuirano ispitivanje u trajanju od 2 sata i 45 minuta.

Strpljivo sam i pažljivo slušala njezina pitanja, usprkos prigovorima predsjedavajućeg rekla više puta da ću na sva odgovoriti. Niz pitanja koje mi je odjednom uputila odnosila su se na izjave političara, odlikovanja predsjednika Republike, političke ocjene sudskih odluka, političke podobnosti sudaca uključujući suce Vrhovnog suda zbog političkih procesa i odluka za vrijeme socijalističke Jugoslavije te na konkretne sudske odluke prema Ljubičiću i Glavašu.

Četvrto pitanje na koje predsjedavajući nije dozvolio odgovor, a na koje se mediji referiraju je glasilo: “Jedan od tih sudaca Željko Horvatović koji je u presudi Branimiru Glavašu rekao da je 1991. jedina legalna vojska bila JNA pa me zanima Vaš stav o tome. Je li JNA bila legalna vojska ili agresorska postrojba nakon proglašenja hrvatske neovisnosti 25. lipnja 1991.“

Nakon što sam čula četiri opsežna pitanja imala sam načelan komentar da su pitanja političke naravi što je nesporno te sam istaknula da kao kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda ne mogu ulaziti u političke rasprave, niti sam u političkoj kampanji. U odnosu na pitanja o konkretnim sudskim odlukama, rekla sam da predsjednik Vrhovnog suda ne može utjecati na odluke u konkretnim predmetima već se one mogu promijeniti samo povodom pravnog lijeka odlukom višeg suda što se odnosilo i na odluku u predmetu Glavaš. Nakon toga sam pojedinačno odgovorila na njezina pitanja o izjavi predsjednika Josipovića, odluci o raspravnoj nesposobnosti Ljubičića, razrješenju sudaca zbog političke nepodobnosti. Tada je predsjedavajući nakon 2 sata i 45 minuta prekinuo moje ispitivanje i nije dopustio konkretan odgovor na dodatno pitanje o pravnom mišljenju suca Horvatovića o statusu JNA u predmetu Glavaš.

Na pitanja zastupnice Vidović Krišto odgovarala sam zbog digniteta Hrvatskog sabora i njezine funkciju saborske zastupnice. U nijednoj drugoj situaciji ne bi dopustila biti ispitivana od strane osobe koja već duže vrijeme zloupotrebljava slobodu političkog govora te zagađuje hrvatski javni prostor širenjem mržnje, netrpeljivosti i netolerancije, a sada i otvoreno politički napada na suce te koja je o meni osobno nakon predsjednikovog prijedloga u javnosti iznijela niz bezprizornih uvreda i laži te divljačkih verbalnih napada utemeljenih na rasističkoj ideologiji. Radi se o licemjernom i anticivilizacijskom govoru u cilju zastrašivanja koji bi trebao biti izopćen iz hrvatskog političkog života te predstavlja nužno zlo u demokraciji i cijenu slobode govora koju plaćamo.

S poštovanjem, Prof. dr. sc. Zlata Đurđević."