c S
Dnevne novosti

Franak: Sud EU-a zaključio da jedna konverzija nije prepreka za obeštećenje

11.06.2021 07:50 franak
ZAGREB, 10. lipnja 2021. (Hina) - Udruga Franak u četvrtak je izvijestila da je Sud EU-a donio presudu u španjolskom predmetu koja ima neprocjenjivu vrijednost za sve potrošače koji su u Hrvatskoj konvertirali švicarski franak u euro.

Očekuju da će Sud EU-a jednako stajalište zauzeti i u hrvatskom predmetu, a to je da potrošači s konverzijama imaju pravo na obeštećenje. "Nije moguće da nakon čitavog niza sličnih presuda sud promijeni svoje stavove", ističu u priopćenju. "Dugo smo očekivali presudu Suda EU-a po španjolskom predmetu C-268/19, kojom je Sud EU-a trebao odgovoriti na pitanje ima li potrošač koji je konvertirao ugovornu odredbu pravo utvrđivati ništetnost te odredbe, ako u trenutku konverzije nije znao da će ta ugovorna odredba koja se konvertira odnosno mijenja kasnije biti utvrđena ništetnom.

Identično je to konverziji u slučaju franak u Hrvatskoj, gdje su potrošači konvertirali švicarski franak u euro prije nego što je bila utvrđena ništetnost valutne klauzule u švicarskim francima. Dapače, zakon je donesen upravo 2015. nakon što je već i revizijski na Vrhovnom sudu utvrđeno kolektivno da valutna klauzula u švicarskim francima nije ništetna", kažu u udruzi Franak. Dodaju da tada nije bilo baš nikakvih naznaka da bi se sve to moglo kasnije promijeniti, da će Ustavni sud vratiti postupak na Vrhovni sud i da će se "u potpunosti promijeniti prvobitna loša odluka visokih sudova".