c S
Dnevne novosti

EP sprema tužbu protiv Komisije jer ne primjenuju uredbu o vladavini prava

11.06.2021 07:15 STRASBOURG/ZAGREB, 10. lipnja 2021. (Hina) - Europarlamentarci usvojili su u petak rezoluciju koja predviđa tužbu protiv Europske komisije, ako ona ne ispuni zahtjev Europskog parlamenta, zbog neprovođenja mehanizma o uvjetovanosti korištenja sredstava iz europskih fondova poštivanjem vladavine prava.
Instrument o povezanosti korištenja europskih sredstava s poštivanjem vladavine prava na snazi je od 1. siječnja 2021., a europarlamentarci ističu u rezoluciji da Komisija još nije poduzela konkretne mjere sukladno novim pravilima te da nije dostavila smjernice o provođenju Uredbe do 1. lipnja, što je rok koji je Europski parlament EP odredio 25. ožujka. Europski je parlament stoga naložio svom predsjednik Davidu Sassoliju da u roku od dva tjedna "pozove Komisiju da ispuni svoje obveze iz spomenute uredbe".

Parlament će pak "o međuvremenu odmah započeti s potrebnim pripremama za mogući sudski postupak protiv Komisije u okviru članka 265. UFEU-a (Ugovor o funkcioniranju Europske unije)", navodi se u rezoluciji usvojenoj s 506 glasova. Protiv je bilo 150 zastupnika, a 28 ih je bilo suzdržano. Spomenuti članak omogućava europskim institucijama da tuže jedna drugu pred Sudom Europske unije, ako smatraju da je došlo do kršenja Ugovora.

Na samitu europskih lidera krajem prethodne godine dogovoreno je donošenje Uredbe o uvjetovanosti u pogledu vladavine prava, kojoj su se dugo protivile Poljska i Mađarska. Međutim, tada je postignut kompromis da se odluka o povezivanju dodjele europskih sredstava s vladavinom prava ne primjenjuje dok to ne odobri Sud EU-a. Mađarska i Poljska, protiv kojih je pokrenut postupak zbog mogućeg kršenja vladavine prava, u ožujku su podnijele tužbu Europskom sudu pravde (ECJ) koji će odlučiti predstavlja li mehanizam o uvjetovanosti kršenje Ugovora o EU-u. Komisija je, po dogovoru krajem godine, pristala da neće djelovati po uredbi dok se ne donesu smjernice o njenoj primjeni.

Europarlamentarci su rezolucijom izravno pozvali Komisiju da "brzo reagira na ozbiljna kršenja vladavine prava koja su u tijeku u nekim državama članicama,a koja uzrokuju ozbiljnu opasnost u pogledu pravedne, zakonite i nepristrane raspodjele sredstava EU-a". Također se ističe da Komisija nije od stupanja Uredbe na snagu, "uputila niti jednu pisanu obavijest državama članicama" zbog kršenja vladavine prava, iako kako kažu, postoje "mnogi razlozi za zabrinutost" u tom pogledu.

Komisija ne shvaća potez Europskog parlamenta

Povjerenik Komisije za proračun i administraciju Johannes Hahn dan ranije je na plenarnoj sjednici izrazio čuđenje inicijativom Europskog parlamenta. "Komisija je pripremila vrlo jasne smjernice kako bi donijela jasnoću u primjeni ove uredbe", kazao je, dodavši da smjernice neće promijeniti uredbu. Istaknuo je kako je potrebno dobro razraditi smjernice kako bi bilo jasno u kojim se slučajevima instrument može primijeniti. “Drugog tjedna ćemo imati nacrt teksta internih smjernica koji će se dostaviti Europskom parlamentu", kazao je.

"EU podržava kampanju za ponovni izbor autokrata"

Pojedini su zastupnici ukazali da zbog neprimjene uredbe neke zemlje, poput Poljske i Mađarske, nastavljaju kršiti propise. “Poljska se ne drži neovisnosti sudstva i apsolutno se ništa ne događa”, istaknula Birgit Sippel u ime Socijalista i demokrata, dok je Moritz Koerner iz liberalnog kluba Obnovimo Europu poručio da su smjernice "taktika oklijevanja koju provodi Vijeće". Daniel Freund iz Zelenih je poručio da "Orbanova obitelj i prijatelji kradu naš novac" te da "EU podržava kampanju za ponovni izbor autokrata u Europskoj uniji". Naime, na proljeće iduće godine se održavaju parlamentarni izbori u Mađarskoj, a Freund smatra da zbog "nečinjenja" Europske unije "oporba ne može sudjelovati u pravičnim izborima".

Mehanizam je "pravna monstruoznost"

Zastupnici desnice u srijedu su oštro kritizirali prijedlog rezolucije. Ryszard Antoni Legutko, zastupnik vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) istaknuo je da uistinu postoji problem s vladavinom prava u Europi, ali ne u državama članicama, već u europskim institucijama. “Praksu kršenje Ugovora prihvaćaju europske institucije i političke snage koje ih kontroliraju”, poručio je, dodavši da je mehanizam o uvjetovanosti "pravna monstruoznost". Prema Legutku mehanizam o uvjetovanosti krši članak 5. Ugovora o Europskoj uniji, odnosno načelo subsidijarnosti. Gilles Lebreton iz kluba Identitet i demokracija (ID) je istaknuo da prijedlog "stigmatizira na karikaturalan način dvije države" - Poljsku i Mađarsku. “Europska unija neće preživjeti ako nastavi kršiti nacionalni suverenitet, kulturne i ustavne tradicije svojih država članica”, poručio je Lebreton. Povjerenik Hahn je pak odgovorio da postoji "samo jedna pravna država, a ne one koje se razvijaju po tradicijama države".

U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik Mislav Kolakušić koji je poručio da je Europska unija zajednica "suverenih država" te da se pod krinkom vladavine prava provlači ideologija.“Mi ovdje pod vladavinom prava guramo ideologiju. Moramo ograničiti vladavinu prava na korupciju", kazao je.“Ne smijemo uključiti ideologiju i nametati jednim državama poglede drugih", dodao je.(Hina) xtok yakoz