c S
Dnevne novosti

Reynders: Korupcija na lokalnoj razini i sporost pravosuđa izazovi su za Hrvatsku

18.06.2021 07:25 FAŽANA, 17. lipnja 2021. (Hina) - Sporost pravosuđa i korupcija na lokalnoj razini neki su od glavnih problema s kojima se suočava Hrvatska u području vladavine prava, istaknuo je u petak Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe.
Pravni okvir za borbu protiv korupcije "uglavnom je uspostavljen", kazao je Reynders, a kao najveći problem istaknuo je korupciju na lokalnoj razini. "Najvažnije je pitanje borba protiv korupcije na lokalnoj razini", poručio je Reynders na seminaru Europske komisije o vladavini prava. Vlast na taj problem može utjecati regulacijom koja sprječava sukob interesa između državnih i lokalnih dužnosnika te rješavanjem problema utjecaja lokalnih dužnosnika na poduzeća u vlasništvu lokalne samouprave. Povjerenik za pravosuđe istaknuo je da Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, može puno naučiti od starijih članica EU-a po pitanju pravosudnih reformi. “Dobra je vijest što postoje područja u kojima je postignut napredak posljednjih godina”, kazao je Reynders. Postoji “postupni napredak u elektroničkoj komunikaciji” pravosudnih organa, ali Hrvatska treba “unaprijediti digitalizaciju svog pravosudnog sustava”, naglasio je.

Sporost pravosuđa jedan je od hrvatskih problema, a po tom pitanju postoji “ogromna razlika” između Hrvatske i drugih članica EU-a. Kao posebni problem Reynders je apostrofirao činjenicu da građani Hrvatske najmanje, od svih članica EU-a, vjeruju pravosuđu. Učestale tužbe protiv novinara, "prijetnje fizičkim napadima i online maltretiranja", izazovi su u području slobode medija, istaknuo je Reynders. “Komisija je svjesna da se taj problem povećava u određenim državama članicama”, istaknuo je Reynders. Agencija za elektroničke medije, smatra povjerenik, “funkcionira transparentno”, ali nije “potpuno” slobodna od “političkog utjecaja” zbog postupka imenovanja članova.