c S
Dnevne novosti

Njemačka: Ukidanje privremenih pravila o radu od kuće, traže se dugotrajna rješenja

30.06.2021 07:10 BERLIN, 29. lipnja 2021. (Hina) - U Njemačkoj s krajem lipnja ističe paket mjera borbe protiv pandemije koji između ostalog sadrži i obvezu poslodavca da zaposlenima omogući rad od kuće, što poslodavci pozdravljaju dok sindikati i neke stranke traže trajnu regulaciju ovog oblika rada.

Predsjednik Saveza njemačkih poslodavaca Steffen Kampeter izrazio je zadovoljstvo što će doći kraj "nepotrebnom miješanju politike u radne procese".On je ponovio kritiku poslodavaca koji su se oštro protivili odredbi o obaveznoj ponudi rada od kuće koju je vlada uvela početkom travnja."Poslodavci su i sami, bez naredbi odozgo, dobro regulirali pravilo o radu od kuće gdje god je to bilo moguće", rekao je Kampeter. Istodobno sindikati i neke stranke traže dugotrajnu zakonsku regulaciju rada od kuće.

Predsjednik Njemačkog saveza sindikata (DGB) Reiner Hoffmann je rekao kako su posljednji mjeseci pokazali kako mnogi posloprimci priželjkuju "zdravu mješavinu rada na radnom mjestu i mogućnosti mobilnog rada"."Nama su potrebna jasna pravila koja bi onemogućila i negativne strane rada od kuće poput prekovremenih sati i neplaćenog rada", rekao je Hoffmann.

Dugotrajno pravilo o radu od kuće podržava vladina Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ali ne i veći koalicijski partner Unija CDU/CSU. Oporbena stranka Zeleni smatra ukidanje obveze rada od kuće u trenutku širenja delta varijante koronavirusa "neodgovornim". Jedna studija zdravstvenog osiguranja DAK je pokazala kako u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji 57 posto zaposlenih želi zadržati mogućnost kombinacije rada na radnom mjestu i od kuće.

Kao najveću prednost ispitani navode uštedu vremena za put na radno mjesto kao i bolju mogućnost kombiniranja radnog i obiteljskog života.