c S
Dnevne novosti

Oporba kritizirala izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima

01.07.2021 07:25 ZAGREB, 30. lipnja 2021. (Hina) - Damir Bakić (Zeleno-lijevi blok) u srijedu je u Saboru ponovno kritizirao izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, rekavši da se njime stvara nova kasta i antagonizira braniteljsku populaciju, a njegove tvrdnje oštro su opovrgnuli i vladajući HDZ i dio oporbe.

Medved: Zakonskim izmjenama ubrzavaju se procesi vještačenja 

Obrazlažući prijedlog zakonskih izmjena ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je, pak, da se tri godine nakon donošenja novog Zakona o hrvatskim braniteljima ubrzavaju procesi vještačenja. Vještačenje u postupku utvrđivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida izdvaja se iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te će Ministarstvo formirati za to posebna povjerenstva u kojima će raditi nezavisni vještaci, naglasio je. Radi ubrzanja postupka stambenog zbrinjavanja predviđena je mogućnost kupnje stanova i pojednostavljenje postupka prijenosa stanova za stambeno zbrinjavanje branitelja, rekao je ministar Medved. "Izmjenama se želi ubrzati postupak ostvarivanja prava hrvatskih branitelja. Najzaslužnijima za obranu domovine želimo omogućiti dostojno ostvarivanje zasluženih statusnih prava", poručio je ministar hrvatskih branirtelja.

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Damir Bakić rekao je da ih Zeleno-lijevi blok neće podržati, ustvrdivši da se braniteljima daju nove i neprihvatljive privilegije. U nekim aspektima stvara se nova kasta, a ne pomaže onima u braniteljskoj populaciji kojima je pomoć stvarno potrebno, rekao je Bakić. Prema njegovu mišljenju konačni prijedlog zakonskih izmjena 'još je gori od prijedloga u prvom čitanju'. Kao sporno naveo je da će branitelje sada vještačiti posebna liječnička povjerenstva koje će imenovati ministar, dodavši da nije dobro propisivati nova, posebna prava za branitelje."Omogućava se da više članova obitelji smrtno stradalog branitelja dobije stan, i to svi koji su u nasljednom redu. Pa ako treba pet stanova, neka bude pet. Dodjeljivat će se stanovi djeci stradalog branitelja koja već imaju stan ili kuću, a hrvatski ratni vojni invalidi od 1. do 4. skupine koji su dobili stan, ubuduće će imati i pravo i na dodjelu garaže na istoj adresi", kazao je Bakić.

Njegove tvrdnje da se uvode "nepotrebne privilegije za branitelje" izazvale su oštre kritike dijela oporbe i vladajućih, pa je nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić poručila kako je riječ o pravima hrvatskih branitelja, a ne o 'nagradama'. HDZ-ov Josip Đakić istaknuo je da Bakić teškim optužbama i lažnom prezentacijom pokušava hrvatske branitelje prikazati privilegiranima. Đakić je pozdravio što se zakonskim izmjenama ubrzava rješavanje zahtjeva za priznavanje statusa Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI), s obzirom da danas postupak traje gotovo dvije godine. I Stipo Mlinarić iz Kluba Domovinskog pokreta odbacio je tezu zastupnika Zeleno-lijevoh bloka Bakića da se proširuju prava branitelja, te upozorio na sporost postupka rješavanja zahtjeva hrvatskih branitelja. Još 10.000 branitelja čeka da se razmotre njihovi zahtjevi, upozorio je Mlinarić. Pozvao je i resornog ministra Tomu Medveda da oštro reagira kada se o djeci hrvatskih branitelja govori kao o privilegiranima. Miro Bulj (Kluba Mosta) istaknuo je da je najbitnija promocija istine o hrvatskim vojnicima i Domovinskom ratu.Nemamo registar agresora, to vrijeđa branitelje, rekao je Mostov zastupnik Bulj koji je također poručio kako ne može prihvatiti da se o braniteljima razgovara kao o privilegiranima. Kao najvažnije pitanje izdvojio je da postojeći zakon o pravima hrvatskih branitelja nije provediv, što dodatno frustrira branitelje.

Marijana Puljak istaknula je da je i Klub Centra i Glasa protiv stambenog zbrinjavanje djece branitelja koji su već stambeno zbrinuti, kao i protiv dodjele garaža. Upozorila je i da Ministarstvo branitelja više neće morati podnositi izvješće Saboru o provedbi Zakona o pravima branitelja. "Hrvatski branitelj zaslužuju prava i nedopustivo je da 30 godina nakon rata imamo branitelje koji nisu ostvarili svoja prava, no je li ovo pravi put?", upitala je Puljak.