c S
Dnevne novosti

Članice EU-a još nisu potpuno usklađene u primjeni covid potvrda

08.07.2021 07:15 ZAGREB, 7. srpnja 2021. (Hina) - U primjeni covid potvrda članice Europske unije se još nisu u potpunosti uskladile, istaknuo je povjerenik Komisije Didier Reynders u srijedu na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu u Strasbourgu, no dodao da je da vjeruje da to samo prolazna faza koja će biti prevladana. 
Covid potvrde koje trebaju pojednostaviti putovanja u Europskoj uniji stupile su na snagu 1. srpnja. Dokument EU-a, odnosno QR kod dostupan u digitalnom obliku na pametnim telefonima ili u papirnatom obliku, pokazuje je li putnik cijepljen jednim od cjepiva koje je odobrila EU (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna ili Johnson & Johnson), je li prebolio covid-19 ili ima negativan test na koronavirus. Na taj se način se izbjegava potreba za karantenom i daljnjim testiranjima tijekom putovanja prvenstveno između 27 zemalja članica EU-a. 

Povjerenik za pravosuđe u Europskoj komisiji Didier Reynders predstavio je u srijedu u Europskom parlamentu aktualno stanje provedbe digitalnih zelenih potvrda istaknuvši da je od 1. srpnja učitano 200 milijuna "zelenih" covid potvrda, ali da rad na zakonodavnom dijelu još nije završio te da određene države članice nisu ni uvele potvrde, a neke još uvijek provode vlastite restrikcije. "Osobno sam učitao svoju potvrdu na pametnom telefonu kako bih doputovao u Strasbourg, ali neke države ipak ne surađuju još uvijek koliko bismo htjeli. Neke, poput Malte, Finske i Danske još ih nisu ni uvele, a neke nemaju sve tri vrste potvrde što vjerujem da je samo prolazna faza", rekao je Reynders u raspravi s europarlamentarcima i dodao da se sastanci za rješavanje tehničkih problema održavaju na tjednoj bazi.Kad je riječ o priznavanju potvrda trećih zemalja to će se posebnu pozornost usmjeriti na potvrde o ekvivalentnosti, a pregovori će najprije krenuti sa Švicarskom, najavio je Reynders.

Posebno je istaknuo da mu je drago što većina država članica cijepljenje osobe izuzima iz obveze karantene, no dodao je da su mnoge države još u sustavu prilagodbe. "Neke države još uvijek prihvaćaju cjepiva koja nisu prihvaćena od EU i tu se trebamo više uskladiti. Također, zagovaramo i koordinirani pristup kod ukidanja restrikcija, ali ne možemo izuzeti činjenicu da će neke države morati prilagođavati restrikcije ovisno o epidemiološkoj situaciji", rekao je Reynders navodeći primjer Njemačke koja je te dodatne restrikcije, odnosno karantenu, nedavno nametnula svim građanima koji dolaze iz Portugala. "Komisija zahtijeva od država da nas obavještavaju o uvođenju novih mjera, a s obzirom na stalne promjene i pojavu novih sojeva, situacija zahtijeva oprez", rekao je Reynders. Kao vrlo važno pitanje istaknuo je besplatne testove. "EU je osigurala 100 milijuna eura državama koje su od nas zatražili besplatne testove, a njih je 24", rekao je Reynders istaknuvši da će iznos za svaku zemlju ovisiti o tome koje ih države članice žele ponuditi svojih građanima i u kojoj mjeri. "Taj se iznos neće povećavati, u nadi da će veća stopa procijepljenosti dovesti do toga da će nam trebati sve manje testova", zaključio je povjerenik.

Nizozemska eurozastupnica Tieneke Strik je ispred kluba Zelenih upozorila u raspravi da će dodatne restrikcije koje neke zemlje uvode unatoč potvrdama dovesti do toga da će potvrde biti stavljene na kušnju. Građani "nemaju još uvijek ni dovoljno informacija o potvrdama, zbunjeni su, a postoje i mnogi koji su već našli način za nabavljanje lažnih potvrda", istaknula je Strik i pozdravila financijska sredstva za besplatne testove jer mnogi mladi još uvijek nisu došli na red za cijepljenje, a žele putovati.

Njemački eurozastupnik Peter Liese (EPP) je istaknuo da je potrebno komunicirati da one zemlje koje postupaju drugačije s restrikcijama to rade jer je medicinski opravdano, za što je dao primjer Njemačke, a oštro je kritizirao Bugarsku koja još uvijek praktički ni nema kampanju cijepljenja. "Jako sam zabrinut zbog onoga što se događa u Bugarskoj. Čujem da prijelazni ministar zdravlja nije baš uvjerljiv u svojoj kampanji cijepljenja, a istodobno ruskim turistima u velikom broju dopuštaju ulazak u zemlju. To je otvoreni bok i za Europu", rekao je Liese.

Švedska eurozastupnica Jytte Guteland iz redova socijaldemokrata (S&D) smatra da je digitalna potvrda odigrala važnu ulogu otkad je uopće o njoj krenula rasprava te da je vrijeme da se u svim zemljama ublaže ograničenja, otvore granice i osiguraju novci za besplatne testove, kao i da se u digitalnu potvrdu uključi kategorija - količina antitijela. "nitko ne smije biti diskriminiran zbog skupih testova", istaknula je Guteland.