c S
Dnevne novosti

Ovaj tjedan izvješće Europske komisije o vladavini prava u državama članicama

19.07.2021 07:09 BRUXELLES, 18. srpnja 2021. (Hina) - Ovaj tjedan Europska komisija će objaviti novo izvješće o vladavini prava u svim državama članicama, novi instrument koji treba imati preventivnu ulogu i pomoći u ranom otkrivanju i sprečavanju problema koji se pojavljuju.

Komisija će u utorak objaviti drugo godišnje izvješće o vladavini prava u svim državama članicama. Prvo je objavljeno  u rujnu prošle godine. Cilj izvješća je dodati novi, preventivni instrument postojećem paketu instrumenta za vladavinu pravu. Izvješće pokriva četiri ključna područja: pravosudne sustave, okvir za borbu protiv korupcije, slobodu i pluralizam medija te institucionalna pitanja povezana sa sustavom uzajamne kontrole i ravnoteže između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Godišnje izvješće o vladavini prava sadržava sintezu stanja u pogledu vladavine prava u svih 27 država i  ocjene značajnih promjena povezanih s vladavinom prava u svakoj od država članica.

Komisija će u utorak također objaviti važne dokumente u vezi s reformom vlastitih prihoda europskog proračuna.U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri poljoprivrede i ribarstva. Ministri bi trebali usvojiti usvojiti zaključke o akcijskom planu za ekološki uzgoj prema kojem bi do 2030. četvrtina poljoprivrednog zemljišta u EU-u trebala biti pod ekološkim nasadima.