c S
Dnevne novosti

DIP pregledao financiranje prvog kruga lokalnih izbora

21.07.2021 07:20 ZAGREB, 20. srpnja 2021. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) pregledalo je kako se financirala promidžba u prvom krugu svibanjskih lokalnih izbora, nadzor je proveden nad čak 4336 izbornih sudionika, a bez prava na naknadu izbornih troškova ostalo je njih sedam.

Pregledane su i financije 156 osoba koje su namjeravale (otvorile su račune), ali u konačnici nisu ušle u izbornu utrku.DIP je donio 1074 izvješća o nadzoru, izrekao sedam administrativnih kazni te utvrdio 423 povrede o kojima će obavijestiti DORH.

Tko je ostao bez naknade?

Administrativne sankcije, odnosno potpuni gubitak naknade izbornih troškova dobilo je sedam sudionika: dvojica od njih, Damir Poljak (HDZ) i Zlatko Pinjuh (Hrvatska narodna lista) izabrani su za načelnike općina Bednja i Čeminac, a Nezavisna lista Višnjan koju je nosio Angelo Mattich pobijedila je na izborima za Općinsko vijeće. Bez prava na naknadu izbornih troškova ostali su i Milan Vukelić, koji je bio kandidat za zamjenika sisačko-moslavačkog župana iz reda srpske manjine, Bruno Poropat, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rovinja, zatim lista PGS-a i Hrvatskih laburista koju je nosio Nikola Ivaniš, a natjecala se za Gradsko vijeće Rijeke, te kandidacijska lista grupe birača Ante Magazina koja se natjecala za mjesto u vijeću općine Tisno.

Za Pinjuha, dugogodišnjeg načelnika općine Čeminac, DIP je utvrdio da je, iako mu zakon to izrijekom brani, sredstva iz općinskog proračuna, prostorije i službena vozila općine koristio za promidžbu. DIP je do tog zaključka došao istražujući prijavu po kojoj je Pinjuh, kao aktualni načelnik, letcima, koje su dijelile zaposlenice općine pozivao građane da glasuju za njega vrijeđajući pritom ostale kandidate, zatim da je zaposlenim stanovnicima Čeminca dijelio po 300 kuna, a mještanima boce vina s naljepnicama s njegovom fotografijom. Pinjuh je prijavljen i da koristi resurse (auto korpu) i djelatnike općine za postavljanje plakata na zgrade u vlasništvu općine u kojima su određena biračka mjesta te da dijele promidžbeni materijal. Prijave su dokumentirane i fotografijama.

Naknada za Međunarodni praznik rada

DIP je od Pinjuha zatražio očitovanje u kojem je naveo da je kao načelnik i ranije sumještane informirao pismima, da je 300 kuna naknade svakom zaposleniku s područja Čeminca isplaćeno povodom Praznika rada i to sukladno odluci općinskog vijeća itd. Ipak, uvidom u svu dokumentaciju dostavljenu uz prijave i nakon Pinjuhova očitovanja, DIP je zaključio da nije postupao u skladu sa zakonom, pa je ostao bez naknade izbornih troškova, a koja u njegovu slučaju iznosi pet tisuća kuna.

Prijava građanina da Damir Poljak, kao aktualni načelnik Bednje, "za kampanju koristi javna sredstva" jer "preko glasila Općine radi kampanju za sebe", bila je povod DIP-ova postupanja. Od Poljaka je zatraženo da Povjerenstvu objasni u kojem je svojstvu i na osnovi čega predmetno glasilo uputio stanovnicima, je li im se i inače obraćao na taj način, ako da, koliko često i povodom čega, te tko i kako je platio trošak izrade, tiskanja i dostave predmetnog glasila.

Kampanja preko glasila općine

Poljak je tumačio da je glasilo izdano povodom Dana Općine Bednja koji se slavi 10. svibnja, da su svi članci u njemu preuzeti s mrežne stranice općine, a spomenuti budući projekti napravljeni su prije početka izborne promidžbe. Navodi i da se općina inače obraća stanovnicima "sličnim novinskim izdanjima" te da im se on kao načelnik obraćao pismima i letcima nakon odrađenih projekata ili krajem godine. Trošak predmetnog glasila predviđen je u proračunu općine, a stanovnicima općine su ga dostavili djelatnici općine.Uvidom u predmetno glasilo DIP je utvrdio je da njegov sadržaj dijelom predstavlja Poljakovu izbornu promidžbu jer je na naslovnici  navedeno je da je izdano u svibnju, da je to prva godina izdavanja i prvi broj, da je na naslovnici veliki naslov "Ovo je budućnost Općine Bednja koju ćemo ostvariti u slijedeće četiri godine", da je na stranici 3. prikazana slika aktualnog načelnika, ali s očitim obilježjima njegove kandidature itd. Slijedom navedenog, DIP je utvrdio je da je Poljak kao aktualni općinski načelnik korištenjem Glasila Općine Bednja, plaćenog iz proračuna općine, u svrhu svoje izborne promidžbe postupio suprotno Zakonu o financiranju izborne promidžbe, pa mu je izreklo kaznu potpunog gubitka naknade izbornih troškova, što u njegovu slučaju znači 10 tisuća kuna.

Prvi krug lokalnih izbora, u kojem su izabrana općinska i gradska vijeća, županijske skupštine te velik broj općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, održan je 16. svibnja.Dva tjedna kasnije održan je drugi krug u kojem je izabrano 14 župana, gradonačelnik Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Treći krug, samo u općini Kraljevec na Sutli, održan je 13. lipnja.

Izvješće o provedenom nadzoru za ta dva kruga DIP će donijeti u prvom tjednu kolovoza. Financiranja promidžbe na lokalnim izborima DIP nadzire u suradnji sa nadležnim županijskim, gradskim i općinskim povjerenstvima. Novost je da je DIP na lokalnim izborima nadzirao financiranje, ne samo izbornih sudionika, nego i osoba koje su otvorile poseban račun za financiranje promidžbe, a nisu postale izborni sudionici. Novina je i da su na nedavnim lokalnim izborima sudionici financijska izvješća dostavljali DIP-u unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, a prije su to radili poštom, u papirnatom obliku.