c S
Dnevne novosti

Grlić Radman: Na novim osobnim iskaznicama ne treba biti opcije "X" kod spola

26.07.2021 07:15 ZAGREB, 23. srpnja 2021. (Hina) - Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Zagrebu da hrvatski pravni poredak ne poznaje neutralni spol i da je jedinstveno stajalište njega i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da ga na novim osobnim iskaznicama ne treba biti.

"Hrvatski pravni poredak poznaje muški i ženski spol, nema neutralnog spola, nego se kao podatak upisuje muški i ženski. To je hrvatsko nacionalno zakonodavstvo i tu nas dvojica ministara dijelimo isti stav i vrlo sam iznenađen da se stvorila buka ni od čega", rekao je Grlić Radman na novinskoj konferenciji nakon susreta s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom.

Ministar je to rekao zatražen da komentira vijest objavljenu u Večernjem listu od petka da je njegovo ministarstvo od MUP-a tražilo da se na osobne iskaznice uključi neodređeni rod X. Istaknuo je da se radilo o internoj korespondenciji stručnih službi državne uprave gdje se daju mišljenja ili tumačenja određenih procesi i uredbi. "Ali ne donose o tome odluku stručne službe, nego je odluka politička. Tu kolega Božinović i ja već odavno imamo isti stav", kazao je ministar.

Večernji list objavio je da je stajalište MVEP-a da nove osobne iskaznice koje će biti u primjeni od 2. kolovoza imaju naveden osim oznake ženskog ili muškog, i oznaku neodređenog spola. 
Iz tog je ministarstva dva tjedna prije uvođenja novih osobnih iskaznica u Ministarstvo unutarnjih poslova odaslano upravo takvo mišljenje. Referira se ono na novi prijedlog pravilnika o izgledu osobnih iskaznica u kojem je MUP odlučio zadržati dosadašnju odredbu o navođenju spola na osobnoj iskaznici oznakama “Ž” ili “M”, navodi dnevnik. Međutim, MVEP se poziva na Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća iz 2019. godine, u kojoj se navodi da uvođenje roda nije obvezno i da o tome odlučuju države članice ponasob, ali da se – ako se on navodi – trebaju omogućiti sve tri opcije.

Iz MVEP-a su u četvrtak na pitanje o njihovu dopisu MUP-u, u kojem se traži da se pri navođenju spola koristi i oznaka X, kazali da su samo “pojasnili sadržaj Uredbe koja je u nadležnosti MUP-a, a koja je izravno primjenjiva u RH. U Uredbi se navodi da navođenje spola na osobnoj iskaznici nije obvezno. Na MUP-u je predložiti sadržaj Pravilnika o izdavanju osobnih iskaznica”.

MUP ga je i predložio, i to još u svibnju od kada se i nalazi na stranci e-savjetovanje i dostupan je sve to vrijeme zainteresiranoj javnosti da iznese svoje primjedbe i prijedloge. MVEP se nije ondje oglasilo niti je o označavanju roda itko raspravljao. Pravilnik tek treba stupiti na snagu i još se stigne iz njega maknuti oznaka spola, no prema informacijama Večernjeg lista MUP je ovaj prijedlog odbilo i takav odgovor poslalo u MVEIP.

MUP smatra da nismo dužni primijeniti Uredbu jer u svome zakonodavstvu nemamo propisanu mogućnost neodređenog spola. S tim se slažu i u Europskoj komisiji, a govoreći o toj temi koriste naziv rod, a ne spol. Države članice, kažu, mogu odabrati žele li na nove osobne iskaznice izdane na temelju Uredbe uključiti podatke o rodu osoba ili ih potpuno izbaciti.