c S
Dnevne novosti

Srbija, S. Makedonija i Albanija stvaraju Otvoreni Balkan po uzoru na šengensku zonu

30.07.2021 07:06 SKOPLJE/BEOGRAD, 29. srpnja 2021. (Hina) - Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u izvanrednim sitaucijama, a regionalna inicijativa ranije nazvana "mini šengen" službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Tri dokumenta su u Skoplju potpisali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama. Potpisani su Memorandum o razumijevanju i suradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i suradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i Sporazum o suradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu, izvjestili su beogradski elektronički mediji.

"Ako prevladamo slabosti administracije, 1. siječnja 2023. neće biti granica između naših zemalja. Od Beograda do Tirane nitko vas neće zaustavljati“, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. "Nismo ni glupi ni naivni da verujemo kako će netko drugi raditi u korist naših zemalja, ako mi ne budemo to činili", poručio je Vučić.

Sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev vjeruje da "počinje nova era suradnje u regiji" i da će potpisivanje sporazuma "biti dodatni impuls gospodarskoj suradnji" i regionalnim političkim odnosima. Drži da će inicijativa triju država biti "prepoznata i široko prihvaćena i u Bruxellesu i u Washingtonu" i da može biti "ozibiljan doprinos političkoj relaksaciji u regiji".

Albanskom premijeru Ediju Rami potpisivanje sporazuma svjedoči o svijesti da "nema napretka regije" ako zemlje zajednički ne razvijaju gospodarstvo i ne stvaraju perspektive za više radnih mjesta, poglavito za mlade.''Neki ljudi su kažnjeni da žive u prošlosti, a mi se ovom zajedničkom inicijativom želimi okrenuti budućnosti", rekao je Rama.