c S
Dnevne novosti

Državni inspektorat: Utvrđeno 25 prekršaja u nadzoru ljetnog sezonskog sniženja

04.08.2021 07:45 rasprodaja
ZAGREB, 3. kolovoza 2021. (Hina) - Tržišna inspekcija Državnog inspektorata tijekom srpnja je provela 185 inspekcijskih nadzora ljetnog sezonskog sniženja i drugih posebnih oblika prodaje u kojima je utvrđeno ukupno 25 prekršaja iz Zakona o zaštiti potrošača, izvijestili su u utorak iz Državnog inspektorata.

Ti su se prekršaji odnosili na neisticanje cijena proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, nepropisno isticanje cijena proizvoda (uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji), neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora kao i sporadično nepoštena poslovna praksa. Nepoštena poslovna praksa se odnosila na zavaravanje potrošača u odnosu na isticanje određene pogodnosti u odnosu na cijenu proizvoda, navodi se u priopćenju.

Iz Državnog inspektorata podsjećaju da je člankom 18. Zakona o zaštiti potrošača propisano da se posebnim oblicima prodaje smatra prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a koja, među ostalim, obuhvaća i sezonsko sniženje. Stavkom 4. istog članka Zakona, kako su naveli, propisano je da prilikom obavljanja posebnog oblika prodaje unutar poslovnih prostorija iz ove glave Zakona trgovac je dužan istaknuti cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje.

Također, prilikom provođenja posebnih oblika prodaje trgovac je dužan voditi računa da ne povrijedi odredbe Zakona kojima se uređuje nepoštena poslovna praksa određena člancima 32. - 38. Zakona. "S obzirom na to da je ljetno sezonsko sniženje započelo 1. srpnja i može trajati najdulje 60 dana tržišni inspektori nastavljaju s nadzorima i tijekom kolovozu", poručili su iz Državnog inspektorata.